Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu nu și-ar dori o victorie a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei. Analist: ”I-ar pune în pericol funcția de la partid și o eventuală candidatură la președinție”

Premierul Marcel Ciolacu nu și-ar dori ca Gabriela Firea să câștige un nou mandat la Primăria Capitalei, deoarece în acest mod i-ar putea pune în pericol funcția de președinte al PSD și ”o eventuală candidatură pe care o vizează la președinția României”. Scenariul a fost evocat de analistul politic Cristian Hrițuc la Euronews România. Invitat la emisiunea ”Vocile care contează”, Hrițuc a vorbit despre posibilitatea retragerii din cursă a lui Cristian Popescu Piedone, iar, în schimb, ar putea obține un post de viceprimar, printr-o înțelegere între partide la nivelul Consiliului General.

”La conducerea PSD e domnul Marcel Ciolacu. Dacă ne uităm la toată saga asta (a retragerii medicului Cătălin Cîrstoiu, n.red), (...) nu cred că și-ar dori real vorbind o victorie a Gabrielei Firea în aceste alegeri. E un joc de putere și în interiorul partidului.

Gabriela Firea a fost tot timpul într-o tabără de opoziție, mai ales la adresa lui Ciolacu. Odată ce ar câștiga Primăria Capitalei, i-ar pune în pericol domnului Ciolacu funcția de la partid și o eventuală candidatură pe care o vizează la președinția României.

În politică, adversarii cei mai duri și cei mai cinici nu sunt adversarii din celălalt partid, ci sunt adversarii din propriul partid care încearcă să facă jocuri să câștige ei tot mai multă influență în propriul partid”, a explicat Cristian Hrițuc, la Euronews România.

Analist: Piedone face un joc mai complex.Încearcă să ridice partidului PUSL

Întrebat de ce ar rămâne Cristian Popescu Piedone în cursa pentru Primăria Capitalei, Hrițuc a evidențiat că actualul primar al Sectorului 5 ”are o susținere foarte puternică din partea lui Dan Voiculescu și a trustului domniei sale”.

”Piedone are securizat, și-a securizat Primăria Sectorului 5, unde îl are candidat pe fiul său, care probabil va câștiga acea Primărie. Piedone face un joc mai complex. Nu e strict jocul domniei sale. Încearcă să ridice partidului PUSL care îl are ca președinte de onoare pe Dan Voiculescu. Vrea să-l ridice peste 5-7%.

Conform ultimelor sondaje, este posibil ca acest partid să ia 10% în București”, a mai spus analistul.

Piedone ar vrea să transforme PUSL în partid-balama. ”Va putea decide ce proiecte ale primarului trec și ce nu”

”Vorbim de 10% pondere în Consiliul General și probabil la cum va fi fragmentare în CGMB va fi un partid balama care va putea decide ce proiecte ale primarului trec și ce nu.

Nu exclud nici scenariul ca domnul Piedone să fie candidat pe lista Consiliului general la PUSL. Nu am verificat dacă este, ceea ce va putea presupune inclusiv o joacă ca dânsul să fie ales viceprimar. Viceprimarii se aleg de către CGMB, să meargă și pe un fotoliu de viceprimar.

Din punct de vedere politic, Piedone are de ce să joacă, nu are de ce să se retragă, pentru că are partidul pe care-l duce. E tractat în CGMB de către Piedone”, a mai spus analistul politic.

Gabriela Firea ar fi avantajată de retragerea lui Piedone

”E clar că un avantaj mare l-a avea Gabriela Firea, pentru că se cam împart voturile. E cam același bazin electoral. O să avem o pondere foarte mare care se vor duce acolo. Niciun candidat nu are voturile în buzunar.

O să fie o grămadă de nemulțumiți care o să-l vadă pe piedone victima jocurilor mari. Aceia poate nu se vor duce la vot”, a concluzionat analistul.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE