Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldaţi morți, după un schimb de focuri la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia

Nu mai puțin de șapte soldați și-au pierdut viața într-un schimb de focuri la granița între Azerbaidjan şi Armenia. Victimele erau într-o regiune pe care cele două ţări şi-o dispută, au anunţat marţi autorităţile armene şi azere, transmite AFP.

Părțile implicate s-au ciocnit în timpul unui scurt război în 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, câştigat de Baku, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord de pace. Confruntări mortale în Nagorno-Karabah sau la graniţa dintre cele două ţări continuă să izbucnească periodic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Azerbaidjan publicat marţi seara, trei soldaţi ai armatei au fost ucişi în timpul "reprimării provocării părţii armene", fără a menţiona niciun rănit în acest stadiu.

Care este bilanțul victimelor de ambele părți

De partea armeană,"patru soldaţi au fost ucişi şi alţi şase răniţi", potrivit Ministerului Apărării de la Erevan.

Potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan,"poziţiile armatei armene dislocate în apropierea localităţii Dyg (la graniţa dintre cele două ţări) au deschis focul asupra poziţiilor azere", care "au răspuns cu focuri de armă".

Conform relatării armene,"marţi, la ora 16:00 (12:00 GMT), soldaţii azeri au deschis focul asupra militarilor armeni care efectuau lucrări de inginerie".

Ca urmare a acestei escaladări a tensiunilor, ministrul armean al apărării, Souren Papikian, care se afla la Bruxelles, şi-a întrerupt vizita pentru a se întoarce în Armenia, a declarat ministerul său într-un comunicat.

O regiune muntoasă populată în principal de armeni şi care s-a separat de Azerbaidjan la dezmembrarea Uniunii Sovietice, Nagorno-Karabah continuă să otrăvească relaţiile dintre Erevan şi Baku. Conflictul din 2020 a condus la înfrângerea militară a armenilor şi la un acord de încetare a focului susţinut de Rusia, care a desfăşurat trupe de menţinere a păcii. Acestea au spus că au remarcat "două încălcări ale încetării focului".

De atunci, premierul armean Nikol Pashinyan şi preşedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv cu medierea UE şi SUA, pentru a discuta despre un acord de pace. Nu există însă rezultate concludente în această etapă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE