Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în Nagorno-Karabah, în urma blocării coridorului Lacin. Explicațiile ombudsmanului regiunii

Mii de manifestanți s-au adunat duminică la Stepanakert, principalul oraș din Nagorno-Karabah, o regiune separatistă aflată la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Oamenii protestează împotriva blocării unui drum important către Armenia.

De două săptămâni, activiştii azeri blochează coridorul Lacin, singurul drum care leagă regiunea montană Nagorno-Karabah de Armenia, sub pretextul că protestează împotriva minelor amplasate ilegal în regiune. Acest lucru a stârnit nemulțumirea populației locale, armene.

Escaladarea tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan a suscitat îngrijorare pe plan internaţional

Escaladarea tensiunilor dintre Armenia şi Azerbaidjan a suscitat îngrijorare pe plan internaţional. Inclusiv președintele Macron a solicitat omologului său azer să permită libera circulaţie între enclava separatistă şi Armenia.

„Astăzi este a cincisprezecea zi de blocadă a regiunii Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan. Un număr de 120.000 de persoane, armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah, sunt lipsiți de orice fel de contact cu Armenia sau cu lumea exterioară. Acest lucru se întâmplă deoarece singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia și de lumea exterioară, coridorul Lacin, este închis de partea azeră. Azerbaidjanul se folosește de așa-zisele probleme de mediu pentru a închide drumul și pentru a-i priva pe locuitorii din Nagorno-Karabah de libertatea de mișcare și, de asemenea, de proviziile necesare pentru traiul obișnuit”, a declarat Gegham Stepanyan, ombudsmanul pentru drepturile omului din teritoriu.

Stepanyan: „Situația generală se înrăutățește pe zi ce trece”

Stepanyan a mai precizat că „situația generală se înrăutățește pe zi ce trece”.

„Aceasta este cea de-a cincisprezecea zi în care întreaga populație este lipsită de orice fel de aprovizionare cu alimente, medicamente și combustibil și deja vedem că au apărut o serie de probleme, o mulțime de probleme, probleme de ordin umanitar în domeniul medicamentelor, în domeniul asistenței medicale etc. Situația generală se înrăutățește pe zi ce trece. Este necesar să deblocăm acest drum, să deblocăm Nagorno-Karabah. Mai multe declarații au fost făcute de diferiți actori, de actori internaționali, de state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, de organizații internaționale pentru drepturile omului, dar vedem că situația nu se schimbă, pentru că, după cum văd, Azerbaidjanul acționează într-o atmosferă de impunitate. Azerbaidjanul nu respectă obligațiile internaționale, standardele internaționale, normele care sunt consacrate de dreptul internațional umanitar”, a mai spus, pentru Euronews România, Gegham Stepanyan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE