Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin, întâlnire cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului. Care este subiectul discuțiilor

Președintele rus Vladimir Putin îi primește pe liderii Armeniei și Azerbaidjanului pentru a contribui la medierea unui acord după recentele ciocniri armate violente. Discuțiile lui Putin cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și cu președintele azer Ilham Aliyev vor avea loc luni, la reședința liderului rus de la Marea Neagră din Soci.

Negocierile reflectă o încercare a Kremlinului de a-și consolida influența în regiune. Armenia și Azerbaidjanul sunt implicate într-un conflict vechi de zeci de ani din cauza regiunii Nagorno-Karabah.

Dezvoltarea legăturilor economice și de transport

Enclava face parte din Azerbaidjan, dar se află sub controlul forțelor de etnie armeană de la sfârșitul unui război separatist în 1994. În timpul unui război de șase săptămâni în 2020, Azerbaidjanul a revendicat părți din Nagorno-Karabah și din teritoriile adiacente.

Peste 6.500 de persoane au murit în lupte, care s-au încheiat cu un acord de pace mediat de Rusia. Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați în regiune pentru a servi drept forțe de menținere a păcii.

În septembrie au izbucnit noi confruntări la graniță, în urma cărora cel puțin 286 de persoane din ambele părți au fost ucise în două zile. Kremlinul a declarat că liderii vor discuta despre punerea în aplicare a acordului de pace din 2020 și despre „măsuri suplimentare pentru a spori stabilitatea și securitatea în Caucaz”.

„Vor fi discutate, de asemenea, chestiuni legate de restabilirea și dezvoltarea comerțului și a legăturilor economice și de transport”, a adăugat Moscova.

Discuțiile mediate de Rusia au loc în contextul în care liderii occidentali au adoptat o poziție mai activă în medierea conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele francez Emmanuel Macron au organizat discuții între Pașinian și Aliyev la Bruxelles în luna august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE