Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Racheta Rusiei, căzută în Naslavcea. Iulian Groza: „Incidentul este un atac indirect asupra Republicii Molodva”

O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina.

Incidentul reprezintă un atac indirect asupra Republicii Moldova, a declarat la Euronews, Iulian Groza, președintele Institutului pentru Politici Europene și fost ministru adjunct de Externe al Republicii Moldova. Ambasadorul Rusiei va fi chemat la Ministerul de Externe să dea explicații.

„Acest incident este o chestiune care nu putea fi evitată, având în vedere că Rusia în ultima lună a încălcat spațiul nostru aerian, cu rachetele de croazieră, nu doar spațiul arian, ci și statutul de neutralitate. Republica Moldova a menționat în repetate rânduri că Rusia este statul agresor care duce războiul în Ucraina, dar a încălcat și spațiul nostru”, a explicat Iulian Groza, fost ministru adjunct al Afacerilor Externe de la Chișinău, președintele Institutului pentru Politici Europene.

Ce poate face Republica Moldova

Autoritățile Republicii Moldova ar trebui să facă toate demersurile la nivel internațional pentru a determina Rusia să oprească aceste atacuri. Iulian Groza mai susține și faptul că în scurt timp, ambasadorul Rusiei va fi chemat la Ministerul de Externe pentru a-i fi explicată condamnarea acestei acțiuni.

„Din fericire, nu avem victime de data aceasta, există o echipă a Ministerului de Interne, Servicul de Informații care sunt la fața locului. Calitatea acestui atac este faptul că o rachetă rusească a lovit teritoriul Republcii Moldova, nu mai vorbim de încălcarea spațiului aerian, ci de un atac, chiar dacă nu a fost direct. Un alt aspect este ținta rachetelor, barajul de la Nestrovsk, lovirea lui ar putea afecta și Republica Moldova și distrugerea acestui baraj și ieșirea Nistrului din albiile sale. Din păcate, nu avem suficiente capacități pentru a sprijini spațiul aerian, Ucraina afăcut acest lucru, a detectat racheta, ea fiind deviată. Este încălcarea gravă a statului neutralității Republicii Moldova. Doi, este un atac al Rusiei, chiar dacă indirect, asupra Republicii Moldova. Și nu în ultiumul rând, acest caz demonstrează că războiul are loc la câțiva kilometri de teritoriul Republcii Moldova, este următoarea țară imediat afectată de acest război. Acest atac indirect înseamnă încălcarea neutralității Republicii Moldova de către Federația Rusă și automat atrage Republica Moldova în acest război de către Rusia”, a menționat Iulian Groza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE