Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armistițiu Armenia-Azerbaidjan. 155 de soldați au murit în timpul confruntărilor de la granița celor două state

Armenia și Azerbaidjan au ajuns la un acord de pace după două zile de confruntări violente. Încetarea focului a intrat în vigoare miercuri seara, începând cu ora 20:00.    

Armistițiul a fost anunțat de un oficial din consiliul de securitate al Armeniei, iar Azerbaidjanul nu a comentat, deocamdată, decizia de încetare a confruntărilor de la graniță. În timpul bombardamentelor, care au început în noaptea de 12 spre 13 septembrie, au fost omorâți 155 de soldați din ambele tabere.

Cele mai mari pierderi au fost declarate de Armenia – 105 militari. Părțile s-au învinuit reciproc pentru izbucnirea ostilităților. În timp ce Armenia vorbește despre o agresiune neprovocată, Azerbaidjanul spune că a răspuns bombardamentelor inamicului. Reluarea violențelor a provocat îngrijorări și în cancelariile europene, mai ales că Europa este deja afectă de un război.

„Acest conflict nu are niciun sens. Costă vieți omenești și trebuie soluționat pașnic, între ele, între cele două state. Începuturile pline de speranță, care au existat, sunt acum pe cale să dispară. Cu toate acestea, trebuie să lucrăm cu toată puterea noastră, a Uniunii Europene, inclusiv a țării noastre, dar și a altor țări, pentru a face posibilă o relație pașnică între țări”, a spus Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

În ultimele decenii, Armenia și Azerbaidjan au purtat mai multe războaie pentru regiunea Nagorno-Karabah, populată majoritar de armeni. Ultima confruntare a avut loc în anul 2020, iar mai multe teritorii au fost cucerite de armata azeră. La nivel internațional regiunea este recunoscută ca parte a Azerbaidjanului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE