Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armenia: Protestatarii cer ca țara lor să părăsească alianța militară condusă de Moscova

Peste o sută de persoane s-au adunat duminică în capitala Armeniei, Erevan, și au cerut ca țara lor să părăsească Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Organizația este o alianță militară condusă de Rusia care include mai multe foste națiuni sovietice, printre care și Armenia. Azerbaidjanul, vecinul Armeniei, nu face parte din organizație.

Apropiere de puterile occidentale

Demonstranții au susținut că alianța nu a făcut suficient pentru a le proteja țara în timpul luptelor recente cu Azerbaidjanul. Ei au cerut ca Erevanul să se apropie mai mult de puterile occidentale.

„SUA și Europa sunt ultima noastră speranță. Sunt aici astăzi pentru că vreau să ieșim din OTSC,” a declarat o femeie prezentă la protest.

Apelurile vin după ce săptămâna trecută au izbucnit lupte de-a lungul graniței dintre Armenia și Azerbaidjan. La scurt timp după miezul nopții de 13 septembrie, Erevanul a afirmat că Baku a bombardat șase așezări armenești din interiorul granițelor sale și că această agresiune nu a fost provocată. Baku neagă aceste afirmații și a declarat că armata sa a răspuns la încercările armenilor de a mina pozițiile azere. Erevan a negat, de asemenea, acuzațiile.

OTSC a declarat că trimite o misiune de monitorizare în regiune ca răspuns la luptele care, se susține, au ucis peste 200 de soldați de ambele părți. Cele două țări au purtat două războaie anterioare pentru teritoriul Nagorno-Karabah.

În 2020, un război de șase săptămâni s-a soldat cu moartea a peste 6.500 de soldați. Iar peste 91.000 de persoane au fost nevoite să fugă din teritoriu în Armenia.

„Atac ilegal asupra Armeniei”

Protestul recent vine după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat țara pentru o călătorie de trei zile. Pelosi este oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat Armenia de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace.

În timpul vizitei sale istorice, ea a descris luptele ca fiind un atac ilegal asupra teritoriului armean din partea vecinului său.

„Condamnăm cu fermitate aceste atacuri - în numele Congresului - care amenință (perspectivele) acordului de pace atât de necesar. Armenia are o importanță deosebită pentru noi din cauza accentului pus pe securitate în urma unui atac ilegal și mortal al Azerbaidjanului asupra teritoriului armean,” a declarat Pelosi în timpul unei conferințe de presă.

Azerbaidjanul a răspuns la acuzație numind-o „nedreaptă” și „inacceptabilă”.

„Acuzațiile nefondate și nedrepte lansate de Pelosi împotriva Azerbaidjanului sunt inacceptabile. Aceasta este o lovitură serioasă pentru eforturile de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan,” a declarat ministerul de Externe al țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE