Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoferii de TIR din Polonia suspendă greva, după luni întregi de proteste

În Polonia, noul guvern a ajuns la un acord cu șoferii de TIR care blochează de luni întregi accesul șoferilor ucraineni la punctele de trecere a frontierei.

Deși protestatarii spun că nu renunță la grevă, ei au fost de acord să ofere guvernului un răgaz, până la 1 martie, pentru a le rezolva aceste solicitări.

Cu toate că sunt în continuare nemulțumiți, greviștii își suspendă acțiunea de protest pentru a permite noi discuții cu guvernul și patronatele.

Paweł Śliz, deputat, partidul Polonia 2050: Da, s-a ajuns la un acord și, ca să fim sinceri, sperăm că acesta este începutul unei rezolvări fericite a acestei situații complicate.

Odată ce mișcarea de protest s-a încheiat, șoferii ucraineni au reușit să treacă granița fără probleme.

Deși șoferii polonezi spun că vor rămâne fermi în ceea ce privește revendicările lor, aceștia sunt dispuși să acorde o șansă noului guvern.

Jacek Sokol, purtător de cuvânt al sindicatului șoferilor de TIR: Am acordat guvernului polonez un termen până la 1 martie pentru a putea discuta și a vedea ce au reușit să facă pentru noi. Un mic succes este faptul că, din partea ucraineană, vehiculele care urmează să intre în Polonia sunt deja excluse din așa-numita coadă electronică și se pot înregistra până la ora 20.00 și pot părăsi mai întâi Ucraina, astfel încât aici putem vedea deja primele acte de bunăvoință din partea ucraineană.

Magdalena Chodownik, jurnalist Euronews: Suspendarea grevei la cele 3 puncte de trecere a frontierei este temporară iar negocierile sunt încă în curs de desfășurare. Prin urmare, pentru a-și cunoaște forma finală, șoferii de tir vor trebui să aștepte. Magdalena Chodownik, pentru Euronews, din Dorohusk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE