Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, despre protestele agricultorilor și transportatorilor. ”Îmi e mie ciudă e că 90% dintre solicitări erau bugetate”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că protestele declanșate de agricultori și transportatori sunt ”îndreptățite” și a dat de înțeles că, în privința fermerilor există o ”recomandare de retragere”, deoarece ”aproape 99% dintre solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis”.

”În primul rând, am încercat să înțeleg de unde au pornit aceste proteste. Din punctul meu de vedere, ca prim-ministru, sunt îndreptățite.

Abordarea trebuia una diferită de la marii fermieri care și-au putut permite eventualele pierderi. (...) Trebuia o abordare diferită și facilități axate în primul rând la micii fermieri cu 300-500 de hectare.

La fel s-a întâmplat și la transportatori - marile companii și companiile de familie.

Ce îmi pare rău e că s-a pornit ca un fel de război între agricultori și transportatori și Guvernul României sau autorități în general”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena3.

Ciolacu, despre protestele agricultorilor: ”Toate problemele au fost rezolvate”

De asemenea, premierul a precizat că aproape toate solicitările prezentate de fermieri la Ministerul Agriculturii au fost închise.

”Aproape 99% dintre solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis. Ce îmi e mie ciudă e că 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Niciun ministru nu puteam să aibă timp în trei-patru zile să le și promoveze ca HG sau ordonanțe.

După întâlnirile de astăzi de la Minister atât cu protestatarii - au fost ieri cu protestatarii din stradă, azi cu marile asociații - pentru prima oară s-au luat în vedere ambele categorii, și marii și micii fermieri.

Toate problemele au fost rezolvate - și creditarea și cu subvenționarea la motorină care e de 1,63 lei”, a mai spus șeful Executivului.

Marcel Ciolacu a amintit că în 2023, ”Ministerul Agriculturii a dat ajutoare de stat, aprobate de Comisie, și subvenție de trei miliarde de euro.

”Anul acesta, cu IMM Invest, cu facilitățile pentru investiții în procesare, numai acolo sunt aproape un miliard de euro, o să fie mult mai mult”, a mai menționat el.

Ciolacu: Nicio grână nu se vinde din Ucraina pe teritoriul României

”Nu rezolvăm nimic dacă blocăm portul Constanța. Nicio grână nu se vinde din Ucraina pe teritoriul României. Dacă s-ar fi vândut, am fi știut.

Și pe timpul domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, a existat o interdicție de șase luni, convenită de UE. Pe urmă, eu direct am negociat cu prim-ministrul Ucrainei sistemul de licențiere acceptat și pe urmă luat ca model în restul Europei. A fost luat ca model e Bulgaria și de Polonia.

Nu va fi nicio grână care va intra în tranzit să fie lăsată pe teritoriul României. E exclus acest lucru.

34 de milioane de tone au tranzitat România. Dacă fiecare camion ar fi lăsat un sfert din marfă, n-am avea unde să stăm de atâtea grâne. E o aberație. Trebuie să fim atenți să nu se întâmple acest lucru”, a mai spus Ciolacu, conform sursei citate.

Ciolacu: ”La transportatori avem în continuare această negociere în ceea ce privește RCA-ul”

”Sunt lucruri mărunte, acumulate în timp care au creat frustrare (...) La transportatori avem în continuare această negociere în ceea ce privește RCA-ul. În seara asta, președintele ASF a avut discuții cu anumiți transportatori și au găsit anumite amendamente legislative pe care și le asumă președintele ASF-ului.

Rămâne ca și eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra și pe care și dânșii le pot accepta. E un lucru corect.

Mi se mare mult cât este RCA-ul acum, chiar dacă avem cea mai mare incidență din Europa - 20%.

Nu își mai poate permite România. Am avut vreo șase falimente la firmele de asigurări. Nu pot să vin să plafonez la un preț convenit pe care piața nu le poate suporta. Bagă acele companii în faliment și o luăm de la capăt”, a menționat premierul.

Marcel Ciolacu: ”În ceea ce privește agricultorii, există o recomandare de retragere”

”Acciza la motorină e prinsă în PNRR. Ce am putut negocia cu Comisia a fost ca această acciză să nu intre de la 1 ianuarie total. Să intre în două etape; 1 ianuarie și 1 iunie.

Am discutat cu Ministerul Finanțe. Cred că este posibil ca jumătate din noua acciză pe care am introdus-o la motorină să o putem întoarce la transportatori și la distribuitori. Să o întoarcem ca subvenție.

Nu am cum să dau înapoi. Nu am cum să redeschid jaloane închise în PNRR, lucruri pe care nu și le-a asumat Ciolacu.

Am țipat timp de un și jumătate că nu știu ce e scris în PNRR. Nu mă pot duce la președintele CE și să spun că nu mă interesează ce și-a asumat Cîțu înaintea mea.

În ceea ce privește agricultorii, există o recomandare de retragere”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE