Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul e-factura dă erori. Cum s-a ajuns la "psihiatra învelită" și alte traduceri comice

Sistemul e-factura a procesat până acum peste 12 milioane de facturi, însă a oferit și câteva erori comice. Asta pentru că, în unele cazuri, traducerea termenilor din limba engleză nu a fost adecvată. De exemplu, traducerea pentru ”mărfurile ambalate într-o folie transparentă” este "psihiatra învelită" (n.r shrink wrap). Ministrul Marcel Boloș spune că problema a fost remediată între timp. 

Aceste situații comice au apărut din cauza softului ales de Ministerul de Finanțe pentru a traduce anumiți termeni din limba engleză. S-ar părea că programul a interpretat greșit omonimele din engleză și au apărut astfel de erori. 

Erorile din e-factura au fost remediate

Ministerul de Finanțe a anunțat că între timp s-a intervenit asupra sistemului, iar acum atât unitățile de măsură cât și restul termenilor sunt traduși în mod corespunzător. 

”Problema este rezolvată de pe 16 ianuarie. Era traducerea aferentă unităților de măsură, care se introduceau în modulul e-factura. De acolo au apărut acele așa-zise unități de măsură, care au stârnit curiozitatea unora din sistem.

Noi ne dorim ca cele 12 milioane de facturi care sunt deja înregistrate, cu o valoare de peste 50 de miliarde de lei, să fie baza pentru analizele noastre și evidența noastră mai clară pentru TVA.

Modulul e-Factura nu are probleme de funcționalitate și nici probleme de întreruperi precum cele care s-au menționat. SPV, chiar dacă a fost întrerupt de câteva ori, am luat măsuri din punct de vedere al funcționalității ca să nu mai existe astfel de probleme. Dacă vor fi mulți care nu utilizează modulul e-factura, vom vedea ce tip de măsură vom lua. Noi l-am implementat pentru a reduce și a combate evaziunea fiscală.”, a declarat Marcel Boloș.

Există în continuare păreri împărțite cu privire la programul e-factura. Unii contabili au spus că preferă să lucreze noaptea pentru că pe timpul zilei au foarte multe dificultăți sistemul care ar pica de foarte multe ori și astfel le-ar îngreuna munca. În paralel Ministerul de Finanțe transmite că nu sunt probleme cu sistemul e factură care poate procesa până la trei mii de facturi pe secundă, iar până acum a funcționat aproape la capacitatea maximă pentru că, până în prezent, din informațiile Euronews au fost încărcate peste 12.000 de facturi în sistem.

Până la data de 1 aprilie, firmele vor putea folosi în mod paralel atât sistemul e-factura, cât și facturarea clasică, iar de la această dată, recomandă Guvernul, folosirea exclusivă a sistemului e-factură, dar fără amenzi, iar de la data de 1 iulie vor intra în vigoare și sancțiunile pentru cei care nu respectă noua legislație. De exemplu, facturile pronesc de la 2.500 de lei pentru firmele mici, până la 10.000 de lei pentru marii contribuabili care nu-și vor înregistra facturile în această platformă digitală pusă la punct de către ANAfF. Ministerul de Finanțe a elaborat întreg sistemul e-factura pentru a combate evaziunea fiscală, deoarece România are cea mai slabă rată de colectare TVA din Uniunea Europeană. Guvernul pierde anual în jur de 37 de miliarde de lei din această cauză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE