Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

E-Factura, o provocare pentru antreprenori. Din 2024, facturarea electronică devine obligatorie pentru firme

E-Factura intră în vigoare la 1 ianuarie, iar dacă ai o firmă, un PFA, un ONG va trebui să declari facturile prin Spațiul Privat Virtual ori prin alte softuri oferite de diverse companii.

Până la 1 iulie, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie sau pe mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.

Pașii pe care îi au de parcurs antreprenorii

  • Trebuie să se înregistreze în sistemul informatic al ANAF, în Spaţiul Privat Virtual. SPV poate fi accesat doar cu un certificat digital calificat pentru semnătură electronică. Cei care nu au o semnătură electronică, trebuie să cumpere un astfel de certificat digital, iar prețurile variază între 30 – 45 euro pentru un an.
  • Toate facturile vor trebui emise în formatul electronic XML, impus de către ANAF. În România, funcționează mai multe aplicații de facturare de pe care se pot descarca facturi în acest format.
  • Pentru a le înregistra în SPV, se acceseaza rubrica “Factura electronica”, submeniul “Trimitere factura” și se incarca fisierul XML al facturii.

Antreprenor: ”Poate funcționa totul și mult mai simplu”

Alex Tocilescu, antreprenor: Am intrat pe site-ul anaf.ro. Aici lucrurile s-au complicat puțin pentru că, pe lângă date personale pe care mi le cerea site-ul, trebuia să downlodez un formular, să-l completez și să îl trimit înapoi. Doar că acel formular nu exista pe site sau nu puteam eu să îl downloadez. A doua zi, am reușt să downloadez formularul, să îl completez și am primit un reject de la site. Nu scria nicăieri de ce este nevoie, de ce documente are nevoie ANAF-ul de la mine. A fost foarte multă ghiceală. Mi-au cerut documentele care să dovedească că eu sunt patronul propriei mele firme. Într-un fel nu are sens pentru că de la ei am certificatul că sunt patronul propriei firme.

Poate funcționa totul și mult mai simplu. În alte țări se poate. Acolo poți să dai o factură de pe telefon. E de ajuns să te autorizezi cu fața ta, cu amprenta. Se poate dezcomplica sistemul.

Amenzi de până la 10.000 de lei

Toate firmele sunt obligate să raporteze facturile emise prin sistemul e-Factura în cel mult 5 zile de la emiterea lor. Dacă nu declarați, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă care poate ajunge la 10.000 de lei.

Amenzi pentru nerespectarea sistemului e-factura

Între 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari

Între 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii

Între 1.000 lei la 2.500 lei pentru contribuabilii mici

Sursă: ANAF

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE