Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024: Ghidul făcut public de Ministerul Finanțelor și ANAF

Programul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Ministerul Finanțelor și ANAF au realizat un ghid pentru contribuabili în ceea ce privește noul program.

Ce este E-Factura

E-Factura desemnează sistemul obligatoriu de facturare electronică pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, sistem care permite prelucrarea electronică a datelor, respectiv raportarea, stocarea și descărcarea facturilor prin intermediul serverului ANAF.

”Implementarea facturării electronice va contribui la sporirea transparenței, la monitorizarea precisã a tranzacțiilor și la raportarea în timp real cãtre autoritãțile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public și de a asigura o concurențã echitabilã între contribuabili.

Facturarea electronicã oferã avantajul unei înregistrări precise și verificabile a tranzacțiilor comerciale, simplificând procesele de verificare și audit. Astfel, ne asigurãm cã tranzacțiile respectã reglementãrile fiscale și nu sunt supuse manipulãrilor frauduloase.

Prin impunerea facturării electronice, eliminãm riscul utilizãrii facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacție este înregistratã în mod unic. În contextul implementării acestei măsuri, sprijinul acordat contribuabililor este esențial, tocmai de aceea lansăm un ghid care sã răspundă tuturor întrebărilor pe care le-am primit în ultimul timp”, a explicat ministrul Marcel Boloș, conform comunicatului transmis de Ministerul Finanțelor.

Cum va fi implementată e-Factura

Pentru prima etapă (1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024) operatorii economici, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA, au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia B2B și în relaţia cu instituţiile publice, altele decât cele efectuate în relaţia B2G, pentru care există obligaţia utilizării Ro eFactura începând cu data de 01 iulie 2022.

În a doua etapă (1 iulie 2024), emitenţii facturilor electronice au obligaţia de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Ce operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE