Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sinistrații din Crevedia se întorc acasă. Oamenilor le este teamă că structura locuințelor a fost avariată

Pompierii de la ISU au mers, astăzi, din casă în casă pentru a evalua pagubele lăsate în urmă de exploziile de la stația GPL din Crevedia. Autoritățile continuă să strângă resturile cisternelor aruncate de suflu pentru a debloca drumul. Între timp, sinistrații încep să se întoarcă acasă. Nu știu, însă, dacă sunt și în siguranță.

După șase zile în care și-au găsit adăpost în casa unui medic veterinar, soții Ștefan s-au reîntors acasă. Pomii și florile au fost arse, iar în curte au găsit bucăți din cisternele explodate.   

Cei doi își aduc aminte cu groază momentele exploziilor. Erau în curte la ultima explozie și au fugit la un kilometru și jumătate depărtare.

”Am luat câinele, am luat soția, am deschis porțile, am crezut că a luat oc și casa că erau scântei pe casă. În momentul în care a fost a doua explozie, atunci am văzut că plouă cu foc și atunci am fugit”, a spus Richard Ștefan, localnic din Crevedia. 

 Acum încă nu au curent electric și le e teamă să stea în casă. 

”Mi-e teamă că dacă trântesc ușa la casă că nu se închide, o să-mi cadă casa în cap. Nu am nicio siguranță pe locuință momentan”, spune soția bărbatului. 

Dana stă la trei case distanță de stația GPL. Spune că niciun vecin nu a făcut vreo plângere, așa cum au spus imediat după explozii. 

Acum e parte civilă în dosar și așteaptă să primească ajutoarele promise de la autorități. Până atunci, alți oameni de bine încearcă să-i ajute. Ion Moiceanu a venit din Moroeni după ce a văzut dezastrul la televizor. Are 77 de ani și niciun moștenitor rămas în viață, așa ca vrea să-și doneze casele celor care au nevoie. 

Ion Moiceanu: ”Am două case, mașină am și eu și a avut și băiatul, am gospodărie, văcuță cu lapte fătată acum, o săptămână, 10 oițe, grajdul, magazie, țuică.”

Reporter: ”Căutați oameni să le donați?”

Ion Moiceanu: ”Da’ sigur că da. Cu acte. Actele sunt deja făcute.”

Între timp, pompierii de la ISU evaluează fiecare casă avariată, iar autoritățile încearcă să deblocheze drumul. 

Angajații REMAT ajută autoritățile să curețe zona afectată de explozie. Au fost ridicate mașinile parcate în curtea stației GPL care au fost făcute scrum în urma incendiilor, iar în aceste momente angajații REMAT încearcă să strângă resturile care au fost aruncate de suflul exploziei pe trotuar

Anchetatorii trebuie să acum afle cine se face vinovat de tragedia de la Crevedia.

Florin Petre, primar Crevedia: ”Au cerut documente mai multe instituții ale statului, le-am pus la dispoziție, așteptăm să termine ancheta și după aceea vom vedea ce se întâmplă.” 

Parchetul Militar București s-a autosesizat și el în acest caz, după ce 39 de pompieri au fost răniți în timpul misiunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE