Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul exploziilor din Crevedia. Pompierii nu aveau cum să închidă activitatea stației GPL. Expert: În Marea Britanie faci pușcărie

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a informat nu mai puțin de șapte instituții asupra retragerii autorizației de securitate la incendiu pentru stația GPL din Crevedia. În direct la Euronews România, expertul tehnic Andrei Ganea a explicat că pompierii au ”puteri limitate” din punct de vedere legal, motiv pentru care nu aveau cum să pună sigiliu și ”să închidă operațiunea de la Crevedia”.

În schimb, în Marea Britanie, astfel de fapte sunt pedepsite cu închisoarea, iar cei care ar încerca să desfășoare o astfel de activitate ilegal ar fi prinși în doar câteva săptămâni și nu ar putea funcționa fără autorizație timp de trei ani, așa cum s-a întâmplat în cazul stației GPL din Crevedia care a sărit în aer.

Întrebat în direct la Euronews România care sunt principalii factori care au dus la producerea dezastrului din Crevedia, expertul tehnic Andrei Ganea a evidențiat că a fost vorba despre ”o încălcare a legii”, iar mai multe instituții ale statului trebuiau să ia măsuri pentru închiderea obiectivului.

”Legea nu a fost respectată în momentul în care autorizația pentru securitate la incendiu a fost retrasă, iar organele care trebuiau să ia măsuri și anume Primăria, Consiliul Local, Inspectoratul Teritorial în Construcții nu au făcut demersuri pentru închiderea obiectivului.

Pompierii, de exemplu, au puteri limitate. Au făcut tot ce a ținut de ei. Sunt legați de mâini și de picioare cu lacune legislative. Există o singură hotărâre de Guvern care lasă să închidem activități din cauza pericolului iscat de securitatea la incendiu, iar aceste activități sunt doar trei: comerț, alimentație publică și turism.

Pompierii nu aveau cum să închidă operațiunea de la Crevedia”, a precizat Andrei Ganea, președintele Asociaţiei pentru Securitatea la Incendiu a Construcțiilor, la Euronews România.

De asemenea, Ganea a precizat că se îndoiește că ”s-a pus vreun sigiliu” pentru a opri activitatea stației GPL neconforme din Crevedia.

”Mă îndoiesc că în acest caz s-a pus vreun sigiliu datorită faptului că în cazul de față legea nu ne permite să oprim activitatea. În această situație, pompierii au putut doar să retragă autorizația de securitate la incendiu. Iar obiectivul avea posibilitatea să funcționeze fără autorizația de securitate la incendiu. în situații foarte grave, există un paragraf în legea 307 care spune că se pot opri activitățile care aduc încălcări grave sau foarte grave securității la incendiu, dar este o interpretare foarte mare. Nu e nimic concret.

Pompierii nu cred că au pus niciun sigiliu în cazul de față pe acele porți”, a adăugat el.

Mai mult, Andrei Ganea a precizat că, din punct de vedere legal, pentru activitatea firmei ce gestiona stația GPL din Crevedia ”nu este reglementată oprirea și sigilarea activității” de către pompieri.

”Se putea face acest lucru doar în baza legală care a apărut doar după dezastrul de la Colectiv care prevedea doar activitățile pentru comerț, turism și alimentație publică.

Nu prevedea alte tipuri de activități care pot fi închise, oprite”, a mai spus el.

Instituțiile care trebuiau să verifice că stația GPL din Crevedia și-a încetat activitatea

”Din momentul în care se retrage autorizația de securitate la incendiu, pompierii anunță toate autoritățile implicate în respectiva activitate. Normativul de proiectare și exploatare a instalațiilor de GPL reglementează toți pașii care trebuie făcuți și autoritățile care trebuie să țină cont de activități.

În cazul de față, trebuia sesizat Inspectoratul Teritorial în Construcții, putea fi implicat ISCIR-ul și autoritățile care se ocupă de metrologia instalațiilor folosite pe platforma respectivă, Primăria, Consiliul Local putea să aibă atribuții în identificarea unui pericol, mai ales că s-au făcut sesizări cu privire la acea activitate, din păcate, chiar de către oamenii care au decedat”, a explicat expertul tehnic, în direct la Euronews România.

Instituțiile înștiințate de ISU

Sunt nu mai puțin de șapte instituții pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență le-a informat asupra retragerii autorizației pentru securitate la incendiu a stației GPL din Crevedia.

  • Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița
  • Inspectoratul Județean în Construcții
  • Agenția pentru Protecția Mediului
  • Instituția Prefectului Dâmbovița
  • Consiliul Județean Dâmbovița
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
  • Primăria Crevedia

Cum se aplică legea în Marea Britanie în cazul similare celui din Crevedia

De asemenea, la dezbaterea Euronews România a luat parte și Octavian Herța, specialist în securitatea muncii care lucrează ca diriginte de șantier în Londra. Expertul a punctat că legislația în Regatul Unit prevede pedepse dure pentru cei care desfășoară activități ilegale.

”Nu am auzit ca așa ceva să se întâmple în Marea Britanie, ca o asemenea întreprindere care vinde GPL sau alt tip de combustibil să funcționeze ilegal timp de trei ani.

Dacă deschizi ilegal o stație de combustibil, primești o amendă imensă și închisoare de până la doi ani”, a spus Octavian Herța.

Specialistul a dat de înțeles că ”statul britanic are grijă să prevină un astfel de abuz”.

”Dacă cineva trece de toate filtrele și deschide o asemenea stație, nu are cum să reziste mai mult de câteva săptămâni. Aici, Primăriile verifică. (...)

Nu numai că faci închisoare, plătești o grămadă de bani și nu mai ai dreptul să deschizi și să funcționezi.

Dacă pe șantierul pe care lucrez, cineva pățește ceva, iar eu nu am luat toate măsurile să previn să se întâmple ceva grav, pe lângă faptul că nu mai fac în viața mea meseria asta, sunt pasibil de pușcărie”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE