Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Detalii despre starea răniților de la Crevedia duși în Italia. Pacienții, internați într-un spital care nu dispune de o secție de mari arși

Euronews România a obținut în exclusivitate informații despre starea a doi dintre răniții de la Crevedia. Aceștia au fost transferați la Spitalul San Raffaele din Milano, una dintre cele mai mari clinici private din Italia. Deși spitalul nu dispune de o secție de mari arși, medicii de acolo fac tot posibilul pentru a le oferi cel mai bun tratament. Unul dintre pacienți a fost deja stabilizat și transferat la o clinică de specialitate.

Un asistent medical român, care lucrează la spitalul din Milano de peste 20 de ani, a oferit postului nostru informații exclusive despre modul în care sunt tratați acolo cei doi răniți în explozia stației GPL.

Asistent: ”Pacientul care avea arsuri peste 80% i s-a făcut o traheotomie și ulterior a fost transportat la Centrul de Arși de la Niguarda. Al doilea pacient va fi acceptat la Niguarda în momentul în care va putea fi trezit neintubat și cu funcții vitale stabile. Nu, nu, nu avem saloane de mari arși, nu avem o reanimare specializată doar în asta. Pacientul e internat în secția de terapie intensivă generală. Vorbind un pic cu medicii, sunt mirați de ce au fost acceptați la noi și în al doilea rând, de ce a fost trimis acel pacient cu aproape 90%.”

Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat de ce a luat decizia de a-i transfera pe cei doi pacienți la spitalul din Italia, deși acesta nu dispune de o secție de mari arși.

Alexandru Rafila, ministru Sănătății: ”Ei au fost preluați de clinica San Raffaele și au oferit disponibilitatea să-i preia, au fost tratați în ATI, au fost transferați după stabilizare – standarde înalte aplicate acestor pacienți. Știu ce spuneți - că avea peste 90% - evaluarea inițială din România a fost 80% pragul pentru transfer, evaluarea din Italia a dus la acest procent de 90%.”

În primele ore de la producerea exploziei din stația GPL din Crevedia, medicii și autoritățile de la noi au luat decizia de a transfera o parte dintre răniți la spitale din străinătate. A fost activat mecanismul european de protecție civilă, iar 12 răniți au fost duși la clinici din Italia, Belgia, Germania, Austria și Norvegia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE