Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep va juca la turneul WTA de la Oeiras, unde va debuta sub comanda noului ei antrenor

După ce a primit un wild-card la Openul de la Madrid, Simona Halep (32 de ani) a mai primit unul pentru turneul de la Oeiras. Astfel, românca va debuta în sezonul de zgură cu acest challenger din Portugalia, care este de categorie 125, în timp ce turneul de la Madrid este de categorie 1.000. Astfel, câștigătoarea WTA Oeiras va primi 125 de puncte în clasamentul mondial.

Simona Halep, wild-card la turneul WTA de la Oeiras (Portugalia)

Anunțul participării Simonei Halep la Oeiras a fost făcut de publicația spaniolă Marca.

  • Premiile totale de la WTA Oeiras sunt de 164.000 de dolari.

Competiția, care va avea loc în perioada 15-21 aprilie și care se află la a patra ediție, este un bun prilej pentru Simona de a debuta pe zgură în 2024, suprafața ei favorită, în vederea pregătirii pentru marele turneu de grand slam de la Roland Garros, pe care l-a și câștigat în 2018.

  • Simona Halep a câștigat 9 trofee pe zgură, suprafață pe care nu a mai evoluat din mai 2022.

Halep nu a mai jucat la La WTA Oeiras. Totodată, va fi debutul ei sub comanda antrenorului spaniol Carlos Martinez Comet. Pe 20 martie, Simona a făcut anunțul cu privire la noul ei antrenor.

Dacă va câștiga turneul de la Oeiras, Halep ar putea urca în primele 450 de jucătoare din lume. Momentan, ea se află pe 1.144, conform site-ului Federației Mondiale WTA.

  • După Oeiras, Halep va juca la Openul de la Madrid, care se dispută în perioada 23 aprilie - 5 mai.
  • Halep a câștigat de două ori turneul WTA de la Madrid.

Halep ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Paris

Obiectivul proxim al Simonei este participarea la Jocurile Olimpice de la Paris, care se vor desfășura în această vară (26 iulie - 11 august). Însă pentru a ajunge acolo, e nevoie de anumite criterii.

Dată fiind situația sa din clasamentul mondial, Halep are nevoie de puncte pentru a ajunge la Paris. Teoretic, ea trebuie să mai evolueze la cel puțin la un turneu pentru a merge la Paris 2024 și să intre în top 400 WTA. Iar Billie Jean King Cup (12 și 13 aprilie) era oportunitatea optimă, având în vedere că avea nevoie doar de două meciuri ca să fie eligibilă pentru Jocurile Olimpice.

Numai că fostul lider mondial nu poate participa. Deși a fost convocată, ea a trebuit să sară peste această competiție, din cauza unor dureri la umărul drept, pe care le resimțea chiar și în meciul cu Paula Badosa, primul pe care l-a disputat românca după mai bine de un an și șapte luni de pauză. Ea a revenit pe terenul de tenis pe 19 martie, la Miami, unde a pierdut greu în primul tur, în fața Paulei Badosa, scor 6-1, 4-6, 3-6. Umărul drept i-a dat însă bătăi de cap, iar astfel, a trebuit să spună pas competiției Billie Jean King Cup.

Tot din cauza acelei accidentări, ea s-a gândit să nu participe la turneul de la Rouen, unde a primit wild card, care se desfășoară în aceeași perioadă ca și cel de la Oeiras. Numai că, între timp, umărul ei s-a refăcut și ea se simte mai bine. Astfel, oportunitatea turneului de la Oeiras a venit tocmai bine.

Situația din clasament a Simonei Halep

  • Principalul criteriu de calificare la Jocurile Olimpice îl reprezintă clasamentul mondial WTA din data de 10 iunie 2024: jucătoarea trebuie să fie în primele 56 ale lumii.

Teoretic, la turneul de la Oeiras, fiind unul de tip challenger, de categorie 125 WTA, Simona ar urma să aibă adversare mai accesibile, ceea ce ar putea să o facă chiar să câștige competiția. Astfel, dacă ar câștiga-o și ar ajunge în primele 450 de jucătoare ale lumii, ea ar urma să meargă la Madrid, turneu mult mai valoros, unde chiar și punctele obținute în primul tur contează mult în clasamentul ei.

Apoi ar urma turneul de la Roland Garros (26 mai - 9 iunie), unul cu mare greutate sentimentală pentru Halep. Românca l-a câștigat în 2018 și a mai jucat două finale (2014 și 2017).

Astfel, Simona și-ar îndeplini obiectivul de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris. Dacă nu o va face prin punctajul de la turnee, există și șansa ca ea să primească un wild-card, iar președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a spus că a făcut deja demersuri.

Pe 5 martie, Simona Halep a câștigat procesul privind suspendarea pentru dopaj cu Roxadustat, iar TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni. Halep fusese scoasă din ierarhia mondială în septembrie 2023, la un an după suspendarea inițială provizorie pentru dopaj. Halep nu a mai avut clasament pentru că, din cauza suspendării, ea nu a mai putut să joace și să-și apere punctele în turnee.

Numai că, după de a câștigat procesul cu ITIA, potrivit deciziei finale a TAS, suspendarea de 9 luni ar fi trebuit să expire pe 6 iulie 2023, dar problema este că ea a stat deja în afara competițiilor mai bine de un an și jumătate, până în martie 2024. Astfel, ea nu a putut beneficia de înghețarea clasamentului sau de "clasamentul protejat", deși ar fi trebuit. În consecință, forul mondial lucrează la o schimbare de regulament care să nu mai ducă situații similare.

  • Halep a câștigat 24 de turnee WTA la simplu și a disputat alte 18 finale, printre care și trei de Grand Slam (două la Roland Garros și una la Australian Open). Din punct de vedere al palmaresului, Halep este cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE