Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Veste mare pentru Simona Halep! A primit un wild-card la turneul WTA de la Madrid

Simona Halep a primit un wild-card la turneul WTA de la Madrid. Anunțul a fost făcut chiar de ea pe rețelele de socializare și reprezintă o veste extraordinară, la care nu mulți s-au așteptat. Iar asta pentru că Simona era ușor accidentată la umărul drept după ce a revenit pe teren la Miami, ceea ce a dus la imposibilitatea de a juca pentru echipa României la turneul Billie Jean King Cup (12-13 aprilie).

”Mulțumesc mult, Madrid Open, pentru acest wild-card. Turneul de la Madrid a fost întotdeauna special pentru mine. Am de acolo amintiri fericite și sunt recunoscătoare că-mi pot crea altele noi. Ne vedem curând”, a scris Simona Halep, pe Instagram.

Simona Halep a primit wild-card la WTA Madrid

Astfel, fostul lider mondial va juca la Openul de la Madrid, care se desfășoară în perioada 23 aprilie - 5 mai, și are șanse să ajungă la Jocurile Olimpice, obiectivul ei major din această vară.

Pentru Halep, decizia vine cum nu se putea mai bine. Ea mai avea varianta de a aștepta un wild-card pentru WTA Rouen, însă nu era sigur dacă fostul lider mondial se putea recupera în timp util, având în vedere că turneul de categorie WTA 250 este progarmat în perioada 15-21 aprilie.

În aceste condiții, turneul de la Madrid a venit ca o mănușă pentru ea, mai ales că l-a și câștigat de două ori (2016 și 2017) și a mai jucat două finale (2014 și 2019).

  • La Madrid, premiile totale sunt de 8.770.480 de dolari.

Acest turneu Open de la Madrid se dispută pe suprafața ei preferată, zgura, și va fi primul la care Halep va participa alături de noul ei antrenor, Carlos Martinez. Competiția de la Madrid i-a aparținut lui Ion Țiriac până în urmă cu trei ani, când miliardarul român a vândut-o.

Spre deosebire de turneul de la Rouen, care este de categorie 250, cel de la Madrid este de categorie WTA 1000, astfel că punctele acordate sunt mai multe, ceea ce o ajută și mai mult pe Halep în atingerea obiectivului ei din această vară, participarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Pentru asta. ea avea nevoie să mai evolueze cel puțin la un turneu și să intre în top 400 WTA

Dacă nu primea wild-card de la Madrid, Halep trebuia să spere că va primi wild-card de la organizatorii Jocurilor Olimpice, iar președintele Federație Române de Tenis, George Cosac, spunea că este optimist din acest punct de vedere și că deja a demarat demersurile necesare.

Pe 19 martie, Halep a revenit pe teren după mai bine de un an și șapte luni, perioadă în care a fost suspendată din cauza scandalului de dopaj, proces pe care l-a câștigat în cele din urmă. La Openul de la Miami, Halep a pierdut greu în turul 1, în fața Paulei Badosa, scor 6-1, 4-6, 3-6.

Cum se explică situația clasamentului Simonei Halep

  • După ce a revenit pe teren, Simona Halep se află acum pe locul 1.143 mondialconform site-ului oficial al WTA, după ce a primit zece puncte pentru participarea la Miami Open.
  • În octombrie 2022, atunci când a fost anunțată că e depistată pozitiv și că e suspendată provizoriu, Simona Halep se afla pe locul 9 WTA.

Simona Halep a fost scoasă din această ierarhie în septembrie 2023, la un an după suspendarea inițială provizorie pentru dopaj. Halep nu a mai avut clasament pentru că, din cauza suspendării, ea nu a mai putut să joace și să-și apere punctele în turnee. Pe 5 martie 2024, TAS a anunțat că i-a redus perioada de suspendare, de la 4 ani la 9 luni.

Numai că, potrivit deciziei finale a TAS, suspendarea de 9 luni ar fi trebuit să expire pe 6 iulie 2023, dar problema este că ea a stat deja în afara competițiilor mai bine de un an și jumătate, până în martie 2024. Astfel, ea nu a putut beneficia de înghețarea clasamentului sau de "clasamentul protejat", deși ar fi trebuit.

Principalul criteriu de calificare la Jocurile Olimpice îl reprezintă clasamentul mondial WTA din data de 10 iunie 2024: jucătoarea trebuie să fie în primele 56 ale lumii. În plus, jucătoarea în cauză trebuie să figureze în Fed Cup (actuala Billie Jean King Cup) între ediția trecută a Jocurilor Olimpice și cea actuală, iar una dintre selecții trebuie să fi fost în 2023 sau 2024. Alt criteriu este ca jucătoarea să fi adunat, de-a lungul timpului, cel puțin 20 de prezențe în Billie Jean King Cup, criteriu pe care Simona nu îl îndeplinește (are 15 prezențe).

  • Halep a câștigat 24 de turnee WTA la simplu și a disputat alte 18 finale, printre care și trei de Grand Slam (două la Roland Garros și una la Australian Open). Din punct de vedere al palmaresului, Halep este cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României.
  • Halep a câștigat peste 40 de milioane de dolari doar din premiile din tenis și este pe locul 3 în lume din acest punct de vedere, după surorile Williams.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE