Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sezonul estival 2022, la bilanț. Câți turiști au ales să-și petreacă vacanța la malul Mării Negre

A venit vremea bilanțului în stațiunile de pe litoral. Odată cu încheierea sezonului, hotelierii trag linie, dar veștile nu sunt foarte bune. Litoralul a atras mult mai puțini turiști decât se așteptau operatorii, în ciuda fapului că am scăpat de restricțiile impuse de pandemie.

Prima zi de toamnă a venit cu temperaturi mai scăzute pe litoral, dar și cu un vânt puternic care a ridicat steagul roușu în multe stațiuni. Nu e de mirare că numărul turiștilor a început să scadă și plajele s-au golit, comparativ cu săptămânile trecute.

20% mai puțini turiști decât în anul 2019

Prima zi de extrasezon a adus și bilanțul vacanței de vară din acest an de pe litoral. Unul din cei mai mari tur-operatori de pe litoral a prezentat primele cifre care arată că anul acesta în stațiunile de pe litoral au venit cu aproximativ 20% mai puțini turiști decât în anul 2019, considerat un an de referință pentru litoralul românesc.

Cifrele sunt confirmate și de hotelieri. De exemplu, în stațiunea Mamaia, hotelierii spun că până în prima jumătate a sezonului estival au avut camerele aproape goale. Au fost nevoiți chiar să reducă din prețuri și să vină cu oferte speciale care să atragă turiștii.

Mamaia, pustie în acest sezon

Una dintre marile probleme în stațiunea Mamaia a fost cea a parcării, care o bună bucată din sezonul estival a fost de 96 de lei pentru 24 de ore, un preț considerat extrem de mare atât de turiști, cât și de hotelieri.

Hotelierii, agenții de turism, dar și agenții economici pun această scădere de 20% a numărului turiștilor pe seama faptului că s-au deschis granițele, iar românii au putut să circule nestingheriți fără restricții. De asemenea, și războiul de la granițele țării, inflația și prețurile mari au dus la o scădere a numărului de turiști.

Hotelierii, tur-operatorii, dar și agențiile de turism iau în considerare să înghețe prețurile pentru sezonul estival 2023, pentru că doar așa ar putea să atragă turiști pe litorarul românesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE