Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO, despre antrenarea piloților ucraineni pentru operarea avioanelor F-16. ”Nu face ca Alianța să fie parte a conflictului”

NATO și aliații săi nu devin ”parte a conflictului” din Ucraina, în condițiile în care țări ale Alianței au anunțat că sunt dispuse să antreneze piloții ucraineni pentru a putea zbura cu avioane de vânătoare F-16, de fabricație americană, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

”Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept. (...) Aceasta nu face ca NATO şi aliaţii din NATO să fie parte a conflictului”, a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres.

Șeful NATO a reiterat că anunţul făcut anterior de mai multe ţări privind disponibilitatea de a antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 arată dorinţa de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ruse pe termen lung, notează agenția EFE.

”Aceasta demonstrează disponibilitatea noastră de a sprijini Ucraina şi de a ne pregăti pe termen lung”, a menționat Stoltenberg, la sosirea la o reuniune a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană.

Șeful Alianței Nord-Atlantice a vorbit, de asemenea, despre importanţa ”cooperării strânse” dintre UE şi NATO în contextul războiului din Ucraina, remarcând că ”doar în ultimele luni” a fost posibil să-i fie livrate Kievului tancuri şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune care ”fac diferenţa pe câmpul de luptă”.

Totodată, Jens Stoltenberg a afirmat că unele ţări occidentale vor începe să antreneze piloţi ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, întrucât aceasta ”ne oferă oportunitatea, posibilitatea de a lua decizii şi cu privire la livrări (de F-16 către Ucraina) mai târziu”.

Reacția șefului NATO vine în contextul în care mai multe țări membre ale Alianței, printre care SUA, Marea Britanie și Polonia, și-au anunțat intenția de a pregăti piloţi ucraineni pentru a putea opera F-16.

Creșterea producției de arme și muniții, discutată cu miniștrii Apărării

Pe lângă livrările de arme, secretarul general al NATO a precizat că, pentru a continua susţinerea Ucrainei, statele aliate trebuie, de asemenea, să crească producţia de arme şi muniţii, o problemă despre care a spus că va face parte din viitoarele discuţii ale miniştrilor apărării.

”Trebuie să evităm crearea de noi bariere între aliaţii NATO, trebuie să consolidăm baza industrială transatlantică pentru a ne asigura că ne putem reface propriile stocuri, pentru a ne garanta propria disuasiune şi apărare, dar şi pentru a continua să sprijinim Ucraina”, a menționat Stoltenberg, potrivit sursei citate.

De asemenea, șeful NATO a amintit că a invitat reprezentanţi ai industriei de Apărare din ţările aliate la un eveniment care va avea loc în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO, preconizată între 15 şi 16 iunie la Bruxelles. Aceasta va reuni industria de apărare şi miniştrii apărării din ţările aliate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE