Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Când va putea folosi Ucraina avioanele F-16? Momentan niciun stat nu este pregătit să doneze aparatele de zbor Kievului

După luni întregi de lobby intensiv din partea Kievului, Statele Unite au dat în sfârșit undă verde pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16. Totodată Washingtonul a autorizat aliații să livreze astfel de aparte de zbor Ucrainei. Totuși, momentan unele state precum Olanda, Belgia și Danemarca s-au angajat momentan doar să antreneze piloții ucraineni.

"Să ne asigurăm că acum profităm la maximum de activitățile de pregătire", a declarat luni ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, reporterilor de la Bruxelles. "Ce ne rezervă apoi viitorul", a adăugat el, "rămâne de văzut".

Cu toate acestea, tiparul este unul familiar, atunci când vine vorba de livrarea de noi sisteme de luptă Ucrainei. La început există ezitare. Apoi, una dintre marile puteri - adesea SUA - face un prim pas, fiind urmată de aliații săi.

"Livrarea de F-16 va face într-adevăr o diferență... peste câteva luni", a declarat Ben Hodges, fost general american.

Unde sunt avioanele acum?

Procesul decizional lent este legat atât de considerente politice, cât și tehnice. Puține țări au un surplus de avioane F-16, iar aparatele moderne necesită o pregătire și o logistică semnificative. De asemenea, SUA trebuie să autorizeze în mod oficial alte țări să reexporte avioanele F-16.

Iuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, a declarat că "Olanda ar putea fi prima țară" care să livreze astfel de avioane de luptă Ucrainei.

Olanda are în prezent 24 de avioane F-16 în uz, care sunt "operaționale" și "vor rămâne în uz până la jumătatea anului 2024", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării. "După aceea, ele ar putea fi vândute".

De asemenea, Olanda mai are încă 18 avioane F-16 "care nu mai sunt folosite în mod operațional" și cărora "li se poate da și o altă destinație". Douăsprezece dintre acestea trebuiau inițial să fie transferate unei companii private, dar transferul a fost amânat, a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit Politico.

Statele Unite, producătorul avioanelor F-16, deține propria flotă masivă de astfel de aparate de zbor. Cu toate acestea, întrebat luni dacă există vreo șansă ca SUA să furnizeze Ucrainei propriile avioane, secretarul Forțelor Aeriene americane, Frank Kendall, a declarat reporterilor: "Nu știu. Adică, cred că există mai multe posibilități".

Între timp, Marea Britanie susține crearea unei "coaliții occidentale pentru avioane". Dar țara nu are niciun F-16 pe care să îl doneze.

Mai multe alte capitale europene au semnalat, de asemenea, că sunt dispuse doar să antreneze piloții ucraineni. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat săptămâna trecută că Varșovia nu va renunța la avioanele sale mai moderne - țara menține o flotă de 48 de F-16 - după ce a donat deja avioane MiG-29 din epoca sovietică.

Cât timp va dura instruirea piloților?

Washingtonul a precizat că, deși susține acum accesul Ucrainei la F-16, decizia este menită să ajute Kievul pe termen lung și nu va avea un impact imediat pe câmpul de luptă.

"Va dura câteva luni, în cel mai bun caz, pentru ca ei să aibă această capacitate și există o mulțime de detalii care vor trebui să fie rezolvate", a declarat luni Kendall, secretarul forțelor aeriene.

Deocamdată, aliații se pregătesc pentru a începe instruirea piloților ucraineni.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz - a cărui țară nu are F-16 - a declarat luni că Berlinul și Washingtonul se află în "strânsă coordonare" cu privire la aceste planuri, dar a subliniat că programul ar putea să "dureze câteva luni sau chiar ani, în funcție de experiența anterioară a piloților".

Cum ar putea Ucraina să folosească avioanele F-16?

Deși la începutul conflictului au existat temeri că furnizarea de avioane de luptă avansate ar putea fi o mutare periculoasă, care să escaladeze tensiunile între Rusia și NATO, oficialii par să fi renunțat la aceste îngrijorări - așa cum au făcut-o și în ceea ce privește trimiterea de tancuri moderne, occidentale.

Un diplomat dintr-o țară europeană care deține avioane F-16 a declarat că Ucraina ar putea folosi avioanele în diferite moduri, inclusiv simpla supraveghere și apărare a spațiului său aerian, potrivit Politico.

Președintele american Joe Biden a declarat în weekend că a primit "o asigurare categorică" din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că avioanele nu vor fi folosite pe teritoriul rusesc. "Dar oriunde s-ar afla trupele rusești în interiorul Ucrainei, ele ar putea face acest lucru", a spus el.

Alexander Grushko, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a avertizat că țările occidentale care trimit avioane F-16 în Ucraina vor suporta "riscuri colosale pentru ele însele".

Specialiștii sunt sceptici însă cu privire la reacția Moscovei. "Nu pot face prea multe", a declarat eth Jones, director la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). "Cred că acest lucru reflectă faptul că îngrijorările pe care le-au avut o serie de oficiali guvernamentali cu privire la modul în care rușii ar putea răspunde la arme mai sofisticate nu s-au dovedit a fi corecte."

Întrebat dacă este realist ca Ucraina să primească F-16 până la toamnă, un oficial de rang înalt din domeniul apărării din Europa Centrală a fost optimist, spunând: "Cred că da".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE