Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretul Mumiilor egiptene. Cercetătorii au descoperit ce substanțe au fost folosite pentru îmbălsămare

Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape să descifreze secretul mumiilor egiptene. Aceștia au descoperit ce substanțe au fost folosite pentru a conserva corpurile, dar și în ce cantități. Spectaculos este că unele rășini erau aduse de la mii de kilometri distanță.

Cu mii se ani în urmă, egiptenii își mumificau morții pentru că în felul acesta - credeau ei - îi ajutau să ajungă la viața veșnică. Acum, cercetătorii folosesc chimia pentru a afla cum funționau tehnicile de îmbălsămare. Studiul lor, publicat recent în revista Nature, este bazat pe o descoperire arheologică rară: un atelier de îmbălsămare vechi de 2.500 de ani, aflat în necropola Saqqara. Înăuntru, au găsit mai multe pahare. Unele aveau etichete cu nume, dar și instrucțiuni precum: "a se spăla" sau "a se pune pe cap".

Susanne Beck, egiptolog la Universitatea din Tubingen: „De obicei, inscripțiile sunt pe așa-numitele pahare modelate din lut care arată, într-adevăr, ca niște pahare. Și sunt cu adevărat, foarte mici. Sunt cam atât, le poți ține foarte ușor.”

Atelierul a fost descoperit în 2016 de autorul studiului, Ramadan Hussein, care a murit anul trecut. În 2018, acesta vorbea despre descoperirea sa.

Ramadan Hussein, autorul studiului: „Avem o cașetă pentru îmbălsămător care datează din secolele al VII-lea și al V-lea î.Hr., cașeta pentru îmbălsămător nu este nimic nou în Egipt, dar aceasta este foarte importantă datorită faptului că avem căni de măsurare cu uleiuri și substanțe care au fost folosite în mumificare și au fost etichetate cu numele acestor uleiuri.”

Ce substanțe au fost folosite pentru îmbălsămare

Prin potrivirea scrisului de pe exteriorul vaselor cu urmele chimice din interior, cercetătorii au descoperit noi detalii despre „rețetele” care au ajutat la conservarea mumiilor timp de mii de ani. Multe din ingrediente nu erau din surse locale.

Susanne Beck, egiptolog la Universitatea din Tubingen: „Este fascinant că am putut găsi substanțe exotice care provin din pădurea tropicală, cel mai probabil din Asia.”

Câteva recipiente inscripționate cu "antiu" conțineau un amestec de grăsime animală, ulei de cedru și rășină de ienupăr. Aceste substanțe au proprietăți-cheie care au contribuit la conservarea mumiilor.

Salima Ikram, egiptolog la Universitatea Americană din Cairo: „Ceea ce a fost surprinzător a fost că au folosit rășina de elemi și tot ce a mai fost adus de departe, dar nu din Siria sau Liban. De unde au știut că aceste lucruri există? De unde au știut că sunt utile?”

Uleiurile și rășinile vegetale îndepărtează bacteriile și ciupercile, îmbunătățind în același timp mirosul, iar ceara de albine ajută la păstrarea apei și la etanșarea porilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE