Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta fără precedent a afectat oamenii și animalele Deltei. Caii de la Letea trăiesc acum într-o zonă deșertificată

Seceta fără precedent a afectat nu doar oamenii Deltei, ci și animalele. Caii de la Letea trăiesc într-o zonă deșertificată. De suferit, suferă si peștii, care sunt din ce în ce mai puțini în Delta Dunării.

Pădurea Letea este faimoasă pentru caii sălbatici care, în timpul colectivizării, acum 70 de ani, au fost lăsați liberi să cutreiere împrejurimile. Acum, din cauza secetei, adăpătorile din pădure au secat. Autoritățile s-au mobilizat abia după ce localnicii au semnalat problema.

“Nu prea se descurcă (cu apa și cu mâncarea caii sălbatici – n.red.), pentru că... Mâncare au. Au și iarna iarba uscată. Frunzele... se descurcă prin pădure. Ei sunt mult și în afara pădurii nu numai în interior”, spune Costel Canareica, un localnic

Caii, lăsați în voia sorții

Pădurea Letea este îngrădită de un gard cu ghimpi și stâlpi de beton. Nu pentru a proteja animalele, ci pentru a proteja vlăstarii, vegetația, împotriva animalelor, spune Florin Papadatu, reprezentantul administrației Deltei. Caii, în schimb, sunt lăsați în voia sorții.

”Au fost într-adevăr un anumit perimetru din pădure a fost îngrădit. Vă spun eu că au găsit cu siguranță breșă să meargă până la lac la o sursă de apă. Eu de mortalitate la cai nu am auzit, iar acele adăpători, practic niște lăsături din zona pădurii Letea se pare că au secat și ele, dar cu siguranță aceste viețuitoare vor găsi o sursă de apă. Și, bineînțeles, au fost monitorizați și s-a găsit o soluție pentru ei”, a afirmat Florin Păpădatu.

Localnicii spun că Delta nu a mai resimțit o astfel de secetă din anii 2000

Lacul Fortuna și-a primit denumirea de la pescarii Deltei care spuneau că sunt norocoși, pentru că găseau pești cu sutele. Acum, situația arată cu totul diferit.

”Nu mai este atât de mult. Fiindcă înainte se popula foarte mult pește și zonele erau mult mai adânci. Peștele începe să migreze în apele adânci. Aici, fiind zonă cu apă mică și nefiind curent, peștele pleacă. Nu stă. Nici puietul. Neavând oxigen, peștele dispare ușor”, a spus Gheorge Trofimov, un pescar.

Temperatura apei e mai ridicată și nivelul ei a scăzut cu mai bine de un metru față de cota normală. Localnicii spun că Delta nu a mai văzut o astfel de secetă din anii 2000. Ei simt efectele pe propria lor piele.

”Când este secetă, scade nivelul. În momentul acela, tot comerțul și transportul turistic își încetează activitatea, pentru că apar bancuri de nisip pe Dunăre și navele riscă să rămână suspendate”, a spus Răducu Nicolae, membru al Fundației Prietenii Deltei Dunării.

Din cele 580 de mii de hectare ale Deltei, doar 56 de mii sunt protejate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE