Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Asigurările nu ajung pe câmp. Mai puțin de 2% din suprafața agricolă a fost asigurată

Mai puțin de 2% la sută din suprafața agricolă a României a fost asigurată în ultimii trei ani pentru secetă, chiar dacă statul subvenționează polițele de asigurare cu 70%. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale deschide în curând o nouă sesiune în care fermierii pot cere subvenția pentru polițele care îi protejează în caz de secetă, grindină, incendii sau furtuni.

14 județe județe sunt afectate de secetă în acest an. Aproape 70.000 de hectare de culturi au avut de suferit.

În România se face agricultură pe nouă milioane de hectare. Numărul hectarelor protejate de polițele de asigurare în cazul fenomenelor meteo extreme, precum grindina, incendiile, ploile torențiale sau furtunile a crescut de patru ori în ultimii trei ani. Totuși, mai mult de 70% din suprafețele agricole nu sunt asigurate. Potrivit unui studiu realizat de cea mai mare companie de asigurări agricole, 95% dintre fermieri au identificat seceta ca fiind fenomenul cu cel mai mare impact asupra produselor pe care le vând. Numai că nu mulți din aceștia au ales să protejeze veniturile în cazul secetei.

Fermierii se plâng că plata subvențiilor se face cu întârziere

Fermierii se plâng că plata subvențiilor se face cu întârziere. Ei sunt îndreptățiți să primească de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 70% din ce au plătit pentru polițele de asigurare, iar pentru secetă trebuie să încheie o poliță specială, care costă mai mult și nici nu îi protejează chiar în toate situațiile în care seceta face ravagii. Pentru un hectar de porumb din județul Buzău, un fermier plătește 166 de lei. Dacă acesta asigură 100.000 de hectare, ajunge să plătească aproape 5.000 de lei, după ce AFIR decontează 70% din polița de asigurare.

Nicolae Sitaru, fermier: „Asigurările pe care le-am făcut pentru anul 2021 încă nu sunt plătite de AFIR în 2022. Suntem în sfârșitul lunii iulie 2022. E anormal ca banii ăștia să nu vină mai repede.”

În ultimii trei ani de când se decontează cheltuielile cu polițele de asigurare pentru secetă, Agenția pentru Finanțarea Investitiilor Rurale a primit în total cam 1.300 polițe de asigurare, în valoare de aproape 27 milioane de euro. În total, 260.000 de hectare au fost protejate împotriva secetei, cel mai mult în 2020, cel mai secetos an din istoria României. E vorba de mai puțin de 2% din suprafața agricolă a României.

Caesar Huțanu, director societate brokeraj asigurări: „La ce schimbări climatice avem parte în perioada asta și probabil că vor mai continua, lipsa unei polițe de asigurare înseamnă efectiv ca și lipsa îngrășământului dat. Nu dai cu o cantitate de îngrășământ anul acesta, nicio problemă, poate mai faci ceva producție, dar la anul cu siguranță nu vei mai face.”

Companiile de asigurări au pierderi foarte mari în anii secetoși

Companiile de asigurări au pierderi foarte mari în anii secetoși și nu sunt dispuse să încheie polițe pentru secetă, spun fermierii. Cea mai mare societate care încheie asigurări agricole a avut pierderi de 80 de milioane de lei in 2020. Agenția pentru Finanțarea Investitiilor Rurale transmite că e decizia comercială a societăților de asigurare și că statul nu poate interveni în oferta de pe piață.

Nicolae Sitaru, fermier: „Nu sunt mulți asiguratori dispuși să își asume un astfel de risc, pentru că este un risc foarte mare și pentru că agricultorii nu se asigură în număr foarte mare ca să disipeze cumva riscul. Ei asigură o anumită suprafață, ca să îți asigure un anumit risc.”

În Austria, unde riscul de grindină este foarte mare, polițele de asigurare sunt subvenţionate 50% de către stat. În Franţa este subvenţionată toată prima de asigurare cu bani europeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE