Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenariștii de la Hollywood intră în grevă pe măsură ce popularitatea serviciilor de streaming schimbă industria

Publicat de: Euronews

Writers Guild of America a declanșat prima sa întrerupere a activității din ultimii 15 ani, după ce popularitatea în creștere a streaming-ului a produs schimbări seismice în industria de divertisment.

Este probabil ca industria să fie extrem de afectată; ultima grevă de acest gen a durat 100 de zile și a costat economia californiană peste două miliarde de dolari, potrivit Euronews.com.

Sindicatul scriitorilor din America, sau WGA, a convocat luni prima sa întrerupere a activității din ultimii 15 ani, după ce nu a reușit să ajungă la un acord pentru condiții salariale mai bune din partea studiourilor, inclusiv Netflix și Walt Disney Co.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, WGA a aruncat disprețul asupra industriei de divertisment în schimbare, afirmând: "Comportamentul companiilor a creat o economie de tip gigant în interiorul forței de muncă a unui sindicat, iar poziția lor imobilă în această negociere a trădat un angajament de a devaloriza și mai mult profesia de scriitor".

WGA reprezintă aproximativ 11.500 de scriitori din Statele Unite și, în inima cinematografiei și televiziunii, membrii breslei vor picheta marți în fața studiourilor de la Hollywood.

Streamingul, o afacere profitabilă

În timp ce scriitorii sunt lăudați pentru creativitatea lor, la baza grevei se află afacerile pure. Companiile media se confruntă cu presiuni din partea Wall Street și a altor investitori care au pompat miliarde de dolari în studiouri pentru ca serviciile de streaming să fie profitabile și să atragă abonați.

Creșterea rapidă a popularității streaming-ului a dus la scăderea semnificativă a veniturilor din publicitate pentru emisiunile TV, deoarece publicul tradițional alege frecvent programe la cerere, determinându-i pe agenții de publicitate să își ducă banii în altă parte.

Scriitorii susțin că au avut de suferit din punct de vedere financiar ca urmare a boom-ului televiziunilor de streaming, iar jumătate dintre scenariștii de seriale TV ar lucra acum la nivelul salariului minim, față de doar o treime în sezonul 2013-2014. În ultimul deceniu, breasla raportează, de asemenea, că salariul median al scriitorilor la un nivel superior a scăzut cu aproximativ 4%.

Un viitor incert pentru Hollywood

Popularitatea tot mai mare a inteligenței artificiale provoacă, de asemenea, conflicte între scenariștii în grevă și studiouri. WGA a declarat că este esențial ca membrii săi să fie protejați împotriva studiourilor care folosesc inteligența artificială pentru a genera noi scenarii pornind de la munca anterioară a scriitorilor și vor să se asigure că oamenii nu sunt forțați să rescrie proiecte de scenarii scrise de inteligența artificială.

Unele programe de televiziune se vor confrunta cu perturbări imediate - emisiuni populare din SUA, printre care Jimmy Kimmel Live și The Tonight Show with Jimmy Fallon, urmând să iasă imediat din emisie. Televiziunea și filmul vor fi afectate și pe termen mai lung - emisiunile de toamnă vor fi afectate, deoarece scrierea pentru acest sezon începe de obicei în mai sau iunie.

Totuși, este posibil ca greva să nu afecteze toate rețelele de televiziune; este posibil ca Netflix să evite orice impact imediat, datorită faptului că se concentrează mai mult la nivel global și are acces la facilități de producție din afara Statelor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE