Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Satele din România duc lipsă de farmacii. În una din trei comune, cetățenii nu au de unde să își cumpere medicamente

Multe localități din țară nu au farmacii, în timp ce marile orașe au prea multe. Un nou proiect de lege încearcă să remedieze problema.

Acesta prevede înființarea a cel puțin două puncte farmaceutice în orașele mici. Criza din mediul rural, acolo unde în una din trei comune românii nu au acces la medicamente, rămâne însă nerezolvată.

Sunt puțin peste 9 mii de farmacii în România. În teorie, nu stăm rău, doar că majoritatea sunt concentrate în marile orașe.

În forma actuală, Legea Farmaciei impune înființarea unei farmacii la fiecare 3 mii de locuitori în capitală, una la 3.500 în orașele reședință de județ, iar în celelalte orașe, una la 4 mii de locuitori.

O propunere legislativă avizată deja de comisiile din Senat ar introduce o excepție de la regulă. Oricât de mic ar fi, într-un oraș cu mai puțin de 8.000 de locuitori, ar trebui să existe cel puțin 2 farmacii comunitare.

Una din trei comune din România nu are farmacie, potrvit datelor furnizate de Colegiul Farmaciștilor din România. Legea Farmaciei nu include, însă, niciun criteriu demografic pentru mediul rural. Propuneri legislative au existat, dar nu au fost adoptate.

”Propunerea noastră a fost ca, la partea demografică, să se păstreze nivelul de 4.000 - 8.000 și la rural și să se introducă o excepție de tipul distanță minimă până la farmacie.”, a declarat Petru Crăciun, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor din România.

Satul Totoești de lângă Iași este una dintre acele localități. Prima farmacie la care pot ajunge localnicii este la mai bine de 4 kilometri distanță de sat.

Sătenii dau și câteva zeci de lei ca să ajungă la farmacie, în cazul fericit în care cineva îi poate duce cu mașina.

Sunt aproape 10.000 de farmacii în țară, majoritatea deținute de marile lanțuri. În 2021, România era printre primele 5 țări din Europa în privința numărul farmaciilor raportat la populație, potrivit unui studiu Statista.

Trei farmacii la fiecare 5.000 de locuitori - doar că, în realitate, nu sunt distribuite uniform, astfel încât fiecare român să aibă acces facil la medicamente. În orașele mari, sunt cu 50% mai multe farmacii decât prevede legea, potrivit Colegiului Farmaciștilor din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE