Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ministerul Sănătății schimbă regulile, din nou: Se pot elibera antibiotice pentru 2 zile, fără prescripție, doar în situații de urgență

Se schimbă regulile în ceea ce priveste achiziția de antibiotice. Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, vom putea lua antibiotice de la farmacie fără rețetă, pentru două zile.

Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus luni, 22 ianuarie, termenul pentru situațiile de urgență, de la 72 la 48 de ore.

22/01/2024 , 23:22

Noul anunț al Ministerului Sănătății

”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări:

Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie;

Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.

Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, se arată într-un comunicat al ministerului.

19/01/2024 , 19:17

Doctor în farmacologie clinică: „Nu va funcționa, este și inutil”

Sorin Paveliu, doctor în farmacologie clinică, susține că „emiterea ordinului e un lucru pozitiv, care arată preocuparea Ministerului Sănătății” față de consumul exagerat de antibiotice din România. Însă, există o problemă, cel puțin.

Sorin Paveliu: „Din păcate, eficacitatea acestui Ordin, așa cum arată el acum, este una de la minimă la neglijabilă. Vă explic de ce. În primul rând, pentru că vizează doar rețetele care sunt emise în afara sistemului informatic, adică în afara sistemului de asigurări, ori să nu uităm că în urmă cu un an se făcuse o evidență, aveam în jur de 4.000.000 de rețete de antibiotice emise într-un singur an și nici aceste patru milioane de rețete și nici antibioticele prescrise în spital n-au fost niciodată analizate pentru a se determina patternul de prescriere excesivă. Altfel spus, doar cu o măsură birocratică – cum sunt prevederile acestui ordin – nu vom face niciun fel de schimbare”.

Sorin Paveliu susține că și până acum se putea obține antibiotic de la farmacie fără rețetă.

Sorin Paveliu: „Da, fără niciun fel de problemă, pentru o perioadă foarte scurtă de timp, de unu până la trei zile, în funcție de moment, ca și acum, ca și acest Ordin. Diferența este că, până acum, aceste prescripții nu trebuiau înregistrate în mod particular undeva, pentru că nu erau pe rețete ale sistemului informatic din Casa de Asigurări de Sănătate, ci erau pur și simplu eliberate... la liber, ca să spunem așa. Famarcistul este personal medical, te duci la farmacist dacă te simți rău și poate să îți dea tratament de urgență, respectiv una, două, trei, patru capsule, pentru o perioadă foarte scurtă, îndrumându-te către medic. Acest lucru exista și până în prezent. Problema e că acum s-a introdus obligativitatea farmacistului de a înregistra această eliberare în sistemul informatic pus la dispoziție de sistemul de telecomunicații speciale, ceea ce este un efort birocratic suplimentar. Să ai instituită această declarație pe care trebuie s-o dea fiecare pacient care primește medicamente în regim de urgență, ceea ce e de o inutilitate crasă și vă spun de ce. În primul rând, pentru că nu are niciun fel de consecințe juridice, chiar dacă mă duc peste trei zile și dau o altă declarație altundeva, nu este o faptă penală”.

„(…) Nu va funcționa, este și inutil, după care farmacistul trebuie să și depoziteze toate aceste declarații”.

19/01/2024 , 16:40

Președintele Colegiului Farmaciștilor Călărași: „Acest ordin nu este benefic în această formă”

În situațiile de urgență medicală, farmaciile pot elibera antibiotice fără prescripție medicală pentru 72 de ore, iar pentru a se asigura că oamenii care au nevoie de aceste pastile nu cer mai mult decât această doză de urgență, ei vor trebui să dea o declarație pe proprie răspundere.

Costel Grigore, președintele Colegiului Farmaciștilor - Călărași, a detaliat subiectul la Euronews România.

Costel Grigore: „Farmaciștii nu își doresc să elibereze medicamente fără rețetă sau atunci când situația nu o impune”.

Ne dorim ca pacienții noștri să beneficieze de medicamente, inclusiv de antibiotice, atunci când ei au nevoie. Acum, cu privire la acest ordin de ministru, sunt mai multe lucruri de spus: întâi de toate, atât Colegiul Călărași, cât și Colegiul Național, cât și Colegiul București au avut puncte de vedere cu privire la acesta, printre care am sugerat Ministerului Sănătății să conceapă un Ordin de ministru întreg, care să acopere toate situațiile și să le rezolve, pentru că, da, noi avem nevoie de reglementare în acest domeniu”.

Această prevedere, cu antibiotic pe trei zile, va crește rezistența antimicrobiană, de fapt (...)”.

Noi ne dorim un Ordin întreg, care trebuie făcut de toate autoritățile și toți profesioniștii din domeniu, nu să fie doar opera Ministerului Sănătății, să fie implicați și Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor, microbiologii și să țină cont de realitățile românești. Noi avem localități întregi descoperite pe servicii medicale, iar acolo, colegii mei suplinesc lipsa acestor servicii... Vă invit să mergem în localități, sate, comune, unde farmacistul face tot ce se poate pentru pacienții săi. Acest ordin nu este benefic în această formă”.

„Am fost consultați, da, numai că parte dintre aceste sugestii pe care noi le-am adus au fost preluate, dar nu în integralitate. Noi am sugerat să ne punem la masa de lucru, împreună cu colegii mei, și să venim cu o soluție întreagă și completă. Noi ce facem, de azi înainte arhivăm declarația pe propria răspundere a pacienților, pentru câți ani, ce facem cu ea?”.

„Noi am propus să fie un sistem electronic integrat, astfel încât să putem verifica în timp real dacă pacientul nostru într-adevăr și-a luat doza, iar doza, din punct de vedere farmacologic, nu poate fi aceasta menționată, pentru că nu este corect, nu este în beneficiul pacientului. Imaginați-vă că vine la mine un pacient, îi dau antibiotic, îl ia pentru trei zile, după care oprește tratamentul, că medicul nu-l prinde sau nu reușește să ajungă, fiind dintr-un sat izolat, sau se simte mai bine, și atunci el va dezvolta rezistență la antimicrobiene. Cine este de vină? Farmacistul, care a eliberat, este vinovat de malpraxis”.

„Este un Ordin care pune în cârca farmaciștilor o problemă a sistemului și el, farmacistul, practic, devine singurul vinovat, devine țapul ispășitor... Deși farmaciștii susțin sistemul de sănătate și nici nu sunt retribuiți și apreciați pentru acest lucru”.

Știrea inițială:

Farmaciile vor putea da antibiotice pentru trei zile, fără rețetă. Pacienții trebuie să respecte o condiție pentru a le primi

Pacienții vor putea lua antibiotice de la farmacie fără rețetă, arată un ordin publicat de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial. Farmaciile vor putea da o doză de urgență, adică un tratament pentru 3 zile, dar pacienții vor fi obligați să completeze o declarație pe proprie răspundere care să rezulte că nu au luat medicamentele din altă farmacie.

Printre antibioticele care vor putea fi luate din farmacii fără rețetă se numără Ampicilina și Oxicilina.

Cum arată declarația pe care o va completa pacientul

Pentru a putea doza de urgență a antibioticului, fără rețetă, pacientul trebuie să completeze următoarea declarație:

Sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații prevăzute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, subsemnatul/subsemnata, ............................., domiciliat(ă) în ............................, str. ............................. nr. ......., bl. ......., sc. ......., ap. ......., județul/sectorul ..............................., legitimat(ă) cu B.I./C.I. seria ....... nr. ........................., CNP ........................................, declar pe propria răspundere că nu am ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore de medicament ..............................., în cursul acestui tratament.


Data .................................
Semnătura pacientului/aparținătorului ...............................

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE