Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de medicamente pentru bolnavii de epilepsie în farmacii. Pacienții, nevoiți să-și cumpere tratamentul din străinătate

Mai multe medicamente esențiale pentru bolnavii de epilepsie lipsesc din farmaciile de la noi. Disperați să găsească măcar și câteva pastile, bolnavii se împrumută între ei pe grupuri de pe rețele sociale sau le comandă din străinătate. Grav este că unele medicamente, cum ar fi Rivotril, nu au un înlocuitor. Insomniile și atacurile de panică, sunt doar câteva dintre problemele cu care se poate confrunta un bolnav de epilepsie, dacă nu-și ia pastilele la timp. Medicamentele lipsesc din cauza unor probleme în fabricile din străinătate, susține Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Bolnavii de epilepsie se lovesc doar de răspunsuri negative când merg în farmacii pentru a-și cumpăra medicamentele prescrise de medic. I s-a întâmplat și Loredanei, care a luat la pas toate farmaciile din Sibiu pentru a găsit Rivotril, medicament pentru epilepsie, pentru mama sa. Cu greu a reușit să cumpere câteva pastile care îi vor ajunge până în august. 

Loredana Gogoaș: ”Am încercat să comand online, mi s-a spus că nu se mai aduce. Pe oriunde am încercat, foarte, foarte greu. Abia am reușit să găsesc pentru mama mea câteva pastile, dar la modul în care au trebuit adunate și farmacii. Am stat undeva la șapte, opt zile fără medicamente. E foarte complicat când nu am ce să-i dau. În momentul în care mama mea nu mai ia medicamentele, nu reușește să adoarmă, are un soi de convulsii, o stare de agitație incontrolabilă, anxietatea îi crește la un nivel alarmant. Foarte greu reușesc să o calmez.” 

Orice zi fără tratament le poate agrava simptomele 

Și o singură doză neadministrată la timp a unuia dintre aceste medicamente poate agrava starea bolnavului și crește riscul apariției crizelor de epilepsie. Sunt și pacienți care au ajuns la terapie intensivă, pentru că nu și-au luat pastilele la timp.  

 Dan Mitrea, medic neurolog: ”Sunt medicamente pe care nu le putem schimba peste noapte, sunt medicamente pentru pacienți cu o boală cronică și din acest motiv ele sunt necesare zi de zi. Cei mai mulți pacienți sunt forțați să-și cumpere medicamente din afara țării, chiar și noi îi îndrumăm și le spunem de unde să-și cumpere medicamentele, pentru a-și continua tratamentul, până se rezolvă problema. În cazul Rivotrilului, pe care nu-l folosim doar în epilepsie, dar și în anumite tulburări de mișcare, el nu se poate înlocui cu altceva. Apar tulburările de somn. Impactul este destul de mare.”

Medicamentele pentru epilepsie lipsesc din cauza unor probleme de fabricație, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă estimează că Rivotril, cunoscut și sub denumirea de Clonazepamum, va reapărea în farmaciile de la noi în iulie, august. Timonil, cunoscut și ca Carbamazepinum, va putea fi găsit din nou în farmacii abia din septembrie. Peste 60 de milioane de oameni suferă de epilepsie în întreaga lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE