Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de medicamente în UE. 26 de țări din Europa au raportat un deficit de antibiotice

Este criză de medicamente în întreaga Uniune Europeană. Și asta din cauza unui val de infecții respiratorii și a capacității de producție reduse. 26 de țări de pe continent au raportat un deficit de antibiotice, potrivit Agenției Europene a Medicamentului.

Antibioticele, cum ar fi amoxicilina sau medicamentele pentru tratarea răcelilor, gripei și a altor infecții respiratorii se găsesc tot mai greu. La fel se întâmplă și cu tratamentele pediatrice. Situația este considerată critică în majoritatea țărilor europene, dar farmaciștii și experții îi sfătuiesc oamenii să nu facă stocuri. Motivele deficitului diferă de la țară la țară.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate: „Principalele cauze care au fost identificate sunt creșterea bruscă a cererii din cauza mai multor infecții respiratorii și capacitatea insuficientă de producție. Întrucât aceste produse sunt autorizate la nivel național, autoritățile competente ale statelor membre pun deja în aplicare măsuri de remediere.”

Unele dintre aceste măsuri includ vânzarea echivalentului generic sau a unui medicament similar. Sau, în unele țări, chiar modificarea modului de administrare. Cum ar fi transformarea tabletelor în sirop, astfel încât copiii să le poată lua.

Steffen Thirstrup, medic șef în cadrul Agenției Europene pentru Medicamente: „Disponibilitatea formulelor pediatrice este, în general, mai mică decât a comprimatelor obișnuite pe care le puteți înghiți. În cazul infecțiilor care vizează copii, presiunea asupra disponibilității formulelor pediatrice este mai mare decât în cazul celor pentru adulți.”

Peste 200 de medicamente lipsesc din Irlanda

Potrivit indicelui deficitului de medicamente, numărul medicamentelor care lipsesc în Irlanda a ajuns la 224 în această săptămână, mai ales pentru că producătorii irlandezi vând medicamentele în străinătate la prețuri mai mari.

Ilaria Passarani, secretar general, Grupul Farmaceutic al Uniunii Europene: „Avem nevoie de diversificare. Desigur, ar fi util să readucem în Europa producția unor materiale critice, de exemplu, a unor substanțe farmaceutice active. Dar nu putem readuce în Europa toată producția de ingrediente pe care le folosim la medicamente. Acest lucru nu este realist. Și implică, de asemenea, provocări, inclusiv, de exemplu, creșterea posibilă a prețurilor din cauza legislației ecologice, a legislației patentelor, care nu sunt neapărat respectate în alte țări.”

În martie, Comisia Europeană va prezenta planuri de revizuire a legislației UE în domeniul farmaceutic. Ele vor include obligații mai stricte pentru satisfacerea ofertei, notificarea mai rapidă a deficitelor și o mai mare transparență a stocurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE