Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sărbătorile din Georgia, afectate de criză. Inflația a depășit nivelul de 10%, potrivit datelor oficiale

Creșterea rapidă a prețurilor se face tot mai simțită și în Georgia, iar oamenii sunt foarte atenți la sumele alocate pentru sărbătorile de iarnă. În acest an, sunt mai puțin cumpărători chiar și în bazaruri. Norocul comercianților este că în țară au venit mulți turiști din Rusia.

Numărul cumpărătorilor a scăzut

A mai rămas puțin timp până la Revelion, iar georgienii se grăbesc să cumpere produsele necesare sărbătorilor de iarnă. Mulți merg în piețele agroalimentare, fiindcă, spun ei, prețurile sunt mai mici decât în rețelele de magazine. Iar principalii clienți ai comercianților sunt oamenii cu venituri medii și mici. Prin urmare, numărul cumpărătorilor a scăzut mult comparativ cu anii anteriori.

„De când s-au deschis supermarketurile, mall-urile și marile centre comerciale, oamenii mai înstăriți s-au dus acolo. La piața agricolă mai vin cei cu venituri mici și poate medii. În general, aici nu a rămas nici măcar o treime din comerțul care era în anii precedenți,” a explicat Tinatin Nugzarașvili, vânzătoare.

Inflația în Georgia a depășit nivelul de 10%, conform situație de la sfârșitul luni noiembrie. Au crescut prețurile aproape la toate produsele și serviciile.  Iar în aceste condiții, oamenii răresc vizitele la bazar. Totuși, în preajma sărbătorilor de iarnă, forfota din piețele agricole este mai  mare.  Oamenii vin să cumpere nuci, fructe uscate sau vestitele deserturi georgiene Churchkhela.

„Merg la astfel de piețe pentru că produsele sunt georgiene, recoltate pe pământul nostru. Niciun supermarket nu poate înlocui bazarul georgian. Nu te poți târgui cu vânzătorii din mall-uri și magazine, pe când aici le poți cere să taie din preț. Nu în ultimul rând, piețele agricole sunt mult mai ieftine decât supermarketurile,” a spus Tamila Sesiașvili, client.

Piețele sunt pline de turiști străini

Vânzătorii spun că, în acest an, a scăzut mult numărul clienților georgieni. Totuși, piețele sunt vizitate de mulți turiști străini. Iar la tot pasul poți întâlni vorbitori de limbă rusă.

„Sunt din Moscova și este prima dată când vin în Tbilisi. Voi cumpăra câteva suveniruri, câteva delicatese, condimente și brânză. Prețurile sunt, de fapt, la același nivel ca și în Moscova, dar calitatea produselor de aici este foarte bună.  Aici există o ofertă mare de produse de casă,” a spus Giorgi, turist din Rusia.

„După cum observ, atât georgienii, cât și străinii sunt clienții noștri, însă se consideră că acest produs este destinat, totuși, străinilor. Sunt mulți ruși și acesta este un mare avantaj, întrucât vânzările au crescut,” a explicat Irma Gogoberidze, vânzătoare.

Creșterea prețurilor îi afectează mai puțin pe turiștii străini. Ceea ce poate părea scump pentru georgieni, este considerat accesibil pentru vizitatorii ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE