Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unii bucureșteni spun că vor căuta adăpost la rude sau la prieteni, de Sărbători, din cauza frigului din case. Ce spune directorul Termoenergetica

Publicat de: Euronews

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și mulți dintre bucureșteni se plâng că frigul din apartamente îi va goni de Sărbători din propriile case. Cu mai puțin de 15 grade în locuință, oamenii spun că vor căuta adăpost la rude sau la prieteni. În multe zone ale Capitalei avariile sistemului de termoficare sunt constante și departe de a fi rezolvate. Directorul Termoenergetica spune că oamenii nu vor mai suferi de frig în maximum doi ani, pentru că din primăvară vor începe investițiile finanțate prin PNRR.

1.000 de blocuri care nu au apă caldă și căldură în fiecare zi

TermoAlert, aplicația companiei de termoficare din București, arată că în fiecare zi sunt, în medie, 1.000 de blocuri care nu au apă caldă și căldură. Motivul? Avarii remediate cu întârziere sau lipsa parametrilor de furnizare a agentului termic. În ambele cazuri, cei care au de suferit sunt locatarii. Într-un bloc din Sectorul 6 temperatura din apartamente este atât de scăzută, încât oamenii așteaptă Crăciunul doar să plece de acasă.

Locatar: „De când a venit frigul am avut constant 15 grade în casă, în condițiile în care eu stau la 7. De Sărbători o să plec de acasă. Nu că mi-aș dori să fac asta, pentru că ultimii ani am stat acasă. Plec de frig, la părinți. Au lemne, prefer să mă încălzesc cu lemne.”

Locatar: „Eu am norocul că îmi permit să folosesc aerul condiționat ca să mă încălzesc, dar trebuie să-mi fac curaj să mă duc la bucătărie sau la baie, pentru că la baie cred că sunt vreo 10-11 grade. Aproape s-a triplat factura la curent de când folosesc aerul. Probabil, de Sărbători, o să merg la niște prieteni să mă spăl și, probabil, tot la ei o să petrec și Sărbătorile.”

Locatar: „Am 14-15 grade în casă. Foarte puțin. De două săptămâni am răcit. Norocul meu că am copii și toate cele trei zile, de Crăciun, o să fiu chemat la ei. Au centrală, au cald, altă atmosferă. Nu stau acasă. Chiar dacă n-ar fi copiii, cred că m-aș duce pe undeva, să umblu prin magazine.”

Astfel de povești se regăsesc în casele a mii de bucureșteni. Mariana Isbășoiu are 94 de ani și locuiește singură într-un apartament cu două camere. De când i-a murit soțul este dependentă de nepoți, la care va petrece și Crăciunul. Are noroc, spune ea, pentru că acasă ar sta mai mult în frig, din cauza faptului că primește căldură cu porția.

Mariana: „Până acum două săptămâni a fost foarte frig, dar am avut calorifer electric, cu care m-am descurcat. Mi-e foarte frică că o să vină o factură mai mare la curent. Mi-e frică, pentru că sunt pensionară și nu o să mă ajung cu banii.”

Nu toată lumea își permite însă să plătească facturi de trei ori mai mari pentru curentul electric, iar apometrele înregistrează consumul indiferent dacă pe țeava de apă caldă curge apă rece.

Bucureștenii au făcut zeci de sesizări către Termoenergetica

Zecile de sesizări făcute de bucureșteni către Termoenergetica nu par să aducă decât promisiuni.

La solicitarea Euronews România, directorul Termoenergetica susține că s-au făcut deja modernizări consistente ale rețelei de termoficare, iar din primăvară ar trebui să înceapă lucrările pentru reabilitarea a 210 km de rețea.

Claudiu Crețu, Termoenergetica: „Din punctul meu de vedere, pentru a nu mai fi aceste probleme cu apa caldă și căldura, eu cred că într-un an, doi se va simți consistent îmbunătățirea funcționării. Odată cu aceste investiții vom putea crește presiunea în sistem. Până atunci tot ce putem face este să cârpim aceste conducte.”

Bucureștiul are 9.315 blocuri care se încălzesc prin rețeaua publică de termoficare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE