Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Obligativitatea montării de repartitoare pentru căldură se amână cu un an

Obligativitatea montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie a fost amânată cu un an, până la 31 decembrie 2022. Decizia a fost luată de Camera Deputaților.

USR a declarat că a obținut amânarea obligației de a se monta repartitoare până la sfârșitul anului 2023, prin intermediul unui amendament.

„Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic. Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi.

E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.

“Legea eficienței energetice (nr. 121/2014) prevede, în forma acum în vigoare, că românii racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să-și monteze repartitoare până la 31 decembrie 2022, în condițiile în care, anul trecut, USR a obținut amânarea cu un an a acestei obligații.

Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare.

USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament”, a menționat USR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE