Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se anunță o iarnă grea în țară. În timp ce prețul gigacaloriei crește, mulți români aleg să se debranșeze

România se pregătește de cea mai scumpă iarnă din ultimii ani. Prețul gigacaloriei a fost sau va fi majorat în aproape toată țara, ceea ce se va traduce prin facturi mai mari. Între timp, tot mai mulți români aleg să se debranșeze, chiar dacă procedura de deconectare de la sistemul centralizat nu este chiar ușoară.

În București, sistemul de termoficare deservește peste 550.000 de apartamente și sute de instituții, școli sau spitale. Cum gigacaloria pentru populație s-a scumpit cu 140%, de la 134 de lei, la 330 de lei, fără TVA, costurile estimate pentru decembrie 2022 sunt considerabil mai mari decât în anii trecuți.

„Două camere, două persoane, putem discuta de 250 de lei. Ca să înțelegem cu ce ne comparăm, 109 lei în decembrie 2021. E o diferență considerabilă. În condiții de temperaturi mai mici, de 0,3 grade, ca în decembrie 2018, am fi la 280 lei, față de 109 lei”, spune Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Până pe 25 august, Termoenergetica a primit cereri de debranșare pentru 2.600 de imobile din București.

La Constanța, prețul gigacaloriei a fost, la începutul anului de 1.337 lei. Din această sumă, locuitorii racordați la sistemul centralizat au plătit 450 de lei, diferența de bani fiind subvenționată de primărie.

În tot acest timp, orașul Năvodari a anunțat că de la 1 octombrie renunță la sistemul centralizat de încălzire. Mai sunt doar 1.800 de abonați, dintre care 1.300 au datorii. Erau 10.000, dar de-a lungul anilor, mulți s-au deconectat, transmite Diana Sobaru, jurnalist Euronews România.

Jurnalist: Cu ce o să vă încălziți?

Pensionară Năvodari: O să îmi iau un calorifer am și aer condiționat.

Jurnalist: Și apă caldă?

Pensionară Năvodari: Păi am un gheizer la baie. Cu el fac apă caldă.

Jurnalist: Și căldură?

Pensionară Năvodari: Căldură pauză, caloriferele reci. Ce să fac? Trebuie să fac ceva, nu? Am și aer condiționat acolo.

La Iași, din peste 100 de mii de locuințe, doar 25% sunt branșate la sistemul centralizat. Din prețul de 385 de lei al gigacaloriei, populația a plătit 245 de lei. La această sumă se vor adăugă însă 100 de lei, după ce propunerile autorităților locale vor fi adoptate.

„La un imobil, dau un exemplu, de două camere, cu o suprafață maximă de 50 de mp, costurile nu pot depăși mai mult de 350 de lei ca medie”, spune Alin Aivănoaiei - directorul Termo Service Iași.

“Prognozăm o scumpire, destul de mare, cu aproape 300 de lei, având în vedere creșterile la combustibil din iarna precedentă. Nu vom duce creșterea către populație în totalitate pentru că așa e și normal și o să creștem și subvenția”, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

O iarnă cu facturi mai mari îi așteaptă și pe locuitorii din Miercurea Ciuc. 

“Pentru locuințe, anul trecut am menținut tariful de 250 de lei pentru că am venit după pandemie. Acum este în propunere un tarif de 360 de lei pe giga watt”, a spus Attila Korodi, primarul municipiului Miercurea Ciuc.   

La Brașov, locuințele racordate la sistemul centralizat ar urma să plătească facturi cu 33% mai mici față de cele care folosesc centrale pe gaz. 

Dacă în perioada aprilie-octombrie anul acesta, prețul gigacaloriei este de 264 lei cu TVA 19%, din noiembrie și până în martie anul următor, prețul gigacaloriei va fi de 233 de lei, cu TVA 5%, spun reprezentanții societății de termoficare din Brașov. 

Anul trecut, craiovenii au plătit unul dintre cele mai mari prețuri din țară pentru căldură.

Începând cu data de 1 noiembrie, prețul gigacaloriei pentru craioveni a crescut de la 390 lei la 462 lei. Diferența se resimte în buzunarul localnicilor. De exemplu, cei care locuiesc într-o garsonieră plătesc aproximativ 500 de lei pentru căldură, iar dacă au un apartament cu două camere, factura ajunge chiar și la 1.000 de lei pe lună, transmite Felicia Macaleț, jurnalist Euronews România.

La Timișoara, aproximativ 40.000 de apartamente sunt racordate sistemului centralizat de termoficare. Iar peste 2.230 de apartamente au fost debranșate de la începutul anului. De altfel, timișorenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară: 490 de lei, dublu față de anul trecut.

„Aș zice că o creștere a calității furnizării agentului termic, coroborat cu funcționarea evident continuă și fără sincope a Colterm, e de natură să conducă la o părere mai bună a potențialilor abonați și la reîntoarcerea lor în rețeaua centralizată”, spune Cristian Amza, administrator Colterm Timișoara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE