Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova restrânge festivităţile de sărbători, din cauza stării de spirit a populației

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a decis vineri, în urma consultării populaţiei şi ţinând cont de starea de spirit a acesteia în contextul războiului din Ucraina, anularea marilor concerte în aer liber şi a focurilor de artificii în timpul sărbătorilor de Anul Nou, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Sobianin a subliniat că aşa au hotărât moscoviţii în cadrul consultării la care au participat aproape 300.000 de persoane, opinia majoritară observată astfel fiind dorința de celebrare a sărbătorilor, dar să se restrângă festivităţile.

„29% dintre persoanele care au participat la consultări s-au pronunţat pentru formatul tradiţional al sărbătorilor, în timp ce 52% au propus renunţarea la actele publice masive”, a precizat edilul capitalei ruse. Cu toate acestea, a adăugat el, în timpul sărbătorilor de iarnă nu vor lipsi tradiţionalele luminiţe şi decoraţiuni.

Când a convocat consultarea pe pagina web a primăriei, Serghei Sobianin a pledat de la început pentru menţinerea festivităţilor obişnuite de Crăciun şi Anul Nou, argumentând că nimic nu este mai rău decât starea în care „oamenii cad în depresie şi îşi uită tradiţiile”, iar acest lucru este exact „ceea ce caută inamicul”.

Tradițiile sărbătorilor au fost păstrate chiar și în cel de-al Doilea Război Mondial

Primarul Moscovei a amintit că nici măcar în anul 1942, după invazia germană, Rusia nu a anulat festivităţile de sărbători, care s-au desfăşurat atunci în tranşee, adăposturi antiaeriene, fabrici, teatre sau parcuri.

Veniturile obţinute la evenimentele care, totuşi, vor avea loc la Moscova de sărbători vor fi dedicate soldaţilor şi angajaţilor din industria militară, a mai anunţat Sobianin.

„În multe parcuri şi la festivaluri se va colecta ajutor umanitar. Şi copiii vor putea folosi curierul lui Ded Moroz (Moş Crăciun rus) pentru a le trimite cărţi poştale de felicitare soldaţilor şi rezidenţilor noilor regiuni” ucrainene anexate de Rusia, adaugă edilul capitalei ruse.

Al doilea oraş al Rusiei, Sankt Petersburg, a renunţat deja la organizarea festivităţilor şi la luminiţele stradale pentru aceste sărbători. Regiunea Krasnodar, din sud, a anulat de asemenea festivităţile şi focurile de artificii, în timp ce oraşul Magadan din extremul orient rus a suspendat tradiţionalul festival de sculpturi în gheaţă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE