Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turism comercial de Crăciun. Tot mai mulți bulgari se duc în Turcia pentru cumpărăturile de sărbători

Turcia a devenit pentru bulgari principala destinație pentru cumpărăturile de Crăciun. Chiar dacă este puternic afectată de inflație galopantă, prețurile în Turcia sunt mult mai mici decât în Bulgaria.

Zeci de autoturisme și autobuze din Bulgaria traversează zilnic frontiera de vest a Turciei. Oamenii se grăbesc să cumpere ce au nevoie pentru sărbători. Înainte de a vizita piețele și magazinele alimentare, oamenii se opresc mai întâi la casele de schimb valutar.

„Venim din Burgas pentru cumpărăturile de Crăciun. Am cumpărat mai multe haine și covoare. Este destul de ieftin în comparație cu Burgas. De asemenea, am facut cumpăraturi de Crăciun pentru rudele și prietenii noștri”, a menționat o femeie.

„Vin din Bulgaria, orașul Pernik. Am venit pentru cumpărăturile de Crăciun. Prețurile sunt mai accesibile decât în Bulgaria. Aproape la jumătate. Am cumpărat pentru întreaga familie. În mare parte, haine, dar și alte lucruri”, a spus o alta.

Inflație de peste 80% în Turcia

Inflația anuală în Turcia a depășit deja nivelul de 84%, dar chiar și așa prețurile sunt destul de atractive pentru cumpărătorii bulgari.

„Categoric, ei (turiștii bulgari) cumpără foarte mult. Dacă în țara lor un pulover este la un preț de 80 sau 100 de leva (43 sau 54 USD), noi vindem un pulover din bumbac 100% cu aproximativ 30 leva. În jur de 15 euro”, a explicat Metin Barmanbay, proprietar de magazin.

În aceste condiții, în zona de frontieră s-a dezvoltat o adevărată industrie a turismului pentru cumpărături.

„Conform situației de la sfârșitul lunii octombrie, aproximativ 1 milion 700 de mii de cetățeni bulgari au venit la cumpărături în Edirne. Este un colac de salvare pentru economia orașului. Înseamnă un sprijin constant pentru noi, dar, pe de altă parte, cresc puțin și prețurile pe piața locală”, a declarat Recep Gurkan, primarul orașului Edirne.

Dezechilibrele din economia turcă au provocat deprecierea rapidă a monedei naționale față de dolarul SUA, cu 28 la sută de la începutul anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE