Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii fac cumpărături pentru Crăciun din Ucraina. Prețuri mai mici în țara aflată în război cu Rusia

Sute de români trec zilnic granița în Ucraina pentru a-și face cumpărăturile pentru sărbători. Prețurile mai mici din țara aflată în război cu Rusia îi fac pe oameni să străbată zeci de kilometri pentru a plăti mai puțin pe combustibil, alimente sau mâncare pentru animale. Trec înapoi granița cu portbagajele pline, dar în minte cu imaginea unui popor înfometat și crunt afectat de război.

O dată pe săptămână, Floarea străbate 70 de kilometri pentru a-și face cumpărăturile peste graniță, în Ucraina.

Floarea: „Am făcut un plin de motorină și cumpărături pentru casă. Altceva nimic deosebit”.

Reporter: „Cam ce-ați cumpărat?”

Floarea: „Niște brichete, 2-3 saci de tărâță, haine, alimente”.

Reporter: „Sunt mai ieftine?”

Floarea: „Prin comparație, da. Mult nu se știe cât și cum, dar e”.

Ca Floarea sunt sute de români care vânează zilnic prețuri mici în prag de sărbători. 

Alina Petraru, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava: „În primele două săptămâni ale lunii decembrie, prin punctul de trecere a frontierei Siret au intrat în România 46 de mii de persoane cu 17 mii mijloace de transport”.

De ani de zile, sucevenii și botoșănenii trec granița în Ucraina pentru a-și face cumpărăturile. Iar războiul din țara vecină nu le-a schimbat obiceiul. Fug de prețurile mari din România, dar dau acolo piept cu realitatea cruntă a războiului.

Totodată, mulți români merg des în Ucraina pentru a-și vizita rudele. Profită de ocazie și pentru a-și alimenta mașina. Combustibilul este, în medie, cu un leu mai ieftin decât în țara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE