Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți români își fac cumpărăturile în țările vecine, din cauza inflației

În contextul în care inflația a ajuns, în septembrie, la 15,9%, iar trendul rămâne unul în creștere, mulți români care locuiesc în apropierea granițelor aleg deplasările scurte pentru cumpărături în țările vecine. Prețurile mai avantajoase la multe produse alimentare sau cosmetice îi îndeamnă pe românii din vestul țării să treacă frontiera în Ungaria sau Serbia pentru a se aproviziona. Spre exemplu, în Ungaria, un litru de ulei poate fi cumpărat cu șapte lei.

Ori de câte ori au ocazia, românii din vest optează pentru cumpărături în țările vecine.

Situat la o distanță de aproape 10 kilometri față de granița cu țara noastră, orașul maghiar Mako este preferatul românilor pentru cumpărături, atât al celor care locuiesc în apropiere de frontiera cu Ungaria, cât și al celor care vin sau pleacă spre Occident, fiindcă Mako este aproape de autostradă.

Oamenii sunt atrași atât de prețurile mai mici

Oamenii sunt atrași atât de prețurile mai mici la unele produse, cât și de calitatea acestora. La Mako, un litru de lapte costă cinci lei, 10 lei plătești pentru 500 de grame de carne de porc tocată și șapte lei pentru litrul de ulei.

Cumpărător: „Sunt anumite lucruri care-s mai ieftine ca la noi, sunt anumite lucruri care-s mai scumpe, dar, calitativ, produsele sunt mai bune decât la noi. La ulei, la făină au ceva reglementat, nu poți să cumperi multe, e chiar mai ieftin ca la noi.”

La poarta magazinelor din Ungaria opresc și cei care au, ocazional, drum prin zonă. Este cazul familiei Matei din Sibiu, care tocmai revenea din concediu

Cumpărător: „Săptămâna trecută am cumpărat zahăr. Este trei lei, iar la noi, în România, este șase lei, minim, șase, șapte lei, deci e mai puțin de jumătate de preț.”

Cumpărător: „Pe tot ce este aici am plătit 350 de lei și cred că în Sibiu, unde ne facem noi cumpărăturile, în mod normal, cred că era peste 400 de lei.”

Magazinele din Serbia au clienți permanenți din vestul României

Și magazinele din Serbia au clienți permanenți din vestul României.

Cumpărător: „Sunt foarte mulți români care merg în Serbia la cumpărături. Sunt români care merg doar să mănânce în Serbia, pentru că se mănâncă foarte bine și prețurile sunt foarte mici, în comparație cu ceea ce găsesc aici, la noi, în restaurante. În ceea ce priveșe uleiul, făina, zahărul sunt diferențele foarte mici sau poate aceleași. Problema este calitatea lor.”

Cifrele INS vorbesc de la sine despre obiceiurile de consum ale românilor din localitățile de graniță. De exemplu, în prima jumătate a anului au fost înregistrate peste 41.000 de deplasări în Ungaria. Românii au făcut cumpărături de 39,7 milioane de lei .

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE