Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna Verde în școli. Toate instituțiile de învățământ din România trebuie să facă activități de mediu cu elevii

Publicat de: Maia Bondici

Cum ne afectează poluarea? Sau cum ar trebui să selectăm deșeurile? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii găsesc răspunsul prin jocurile interactive derulate în Săptămâna Verde. Mai multe ONG-uri vin cu programe educative pentru elevi în această perioadă, fie în școli, fie în natură. Experții de mediu spun că este important ca elevii să învețe de mici să protejeze mediul înconjurător.

2023 este primul an în care s-a introdus Săptămâna Verde în școli începând cu luna februarie.

”Astăzi am învățat ce și cum ar trebui să reciclăm lucrurile pe care le folosim de zi cu zi și pe care le avem în general,” a explicat un elev.

ONG-urile de mediu aduc elevilor jocuri și activități interactive prin care să înțeleagă că planeta are nevoie de o schimbare acum.

”Sunt patru teme pe care le abordăm în Săptămâna Verde. Poluarea atmosferică, risipa alimentară, colectarea separată și eficiența energetică. Pentru fiecare temă am pregătit câte un material, un experiment, o machetă, un joc,” a explicat Teodora Iacob, expert de mediu Nature Talks.

Care este rolul acestui proiect?

Săptămâna Verde trebuie să însumeze cel puțin numărul de ore la care elevii participă într-o săptămână obișnuită de școală. Există un ghid din partea Ministerului Educației, dar profesorii sunt încurajați să vină cu propriile sugestii de activități.

”Noi la școală formăm adulții de mâine și dacă ne dorim ca în viitor planeta noastră să se simtă un pic mai bine, trebuie să le explicăm copiilor importanța reciclării și importanța schimbărilor climatice care apar din cauza acțiunilor pe care le realizăm asupra mediului înconjurător,” a spus Lupu Andreea, învățătoare.

Școlile pot să aleagă  perioada în care elevii vor participa la Săptămâna Verde. Rolul săptămânii verzi în școli este de a-i face pe elevi să conștientizeze efectele schimbărilor climatice și impactul acțiunilor lor asupra mediului. Mai mult decât atât, scopul este de a și pune în aplicare sfaturile primite din partea experților de mediu.

”Ne propunem ca prin copii să ajungem și la părinții lor și de obicei îi vedem când pleacă de la ateliere că deja când merg spre părinți le spun ce au aflat nou din timpul cursului,” a declarat Teodora Iacob, expert de mediu Nature Talks.

La nivelul Uniunii Europene există programe similare cu Săptămâna Verde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE