Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sănătatea "tratată" de politicieni. Sorin Ioniță: Marii baroni ai sistemului medical nu vor să schimbe nimic

Cazul de la Urziceni, în care o femeie a născut pe trotuarul din fața spitalului, pentru că nu exista o linie de gardă pentru ginecologie a stârnit multe reacții și discuții și în mediul online.

Spitalul de la Urziceni este de categoria a IV-a, adică un spital de nivel municipal sau orășenesc, care poate asigura asistența de urgență, stabilizând cazurile critice în vederea transferului. În cazul acestor spitale este obligatoriu transferul cazurilor critice la un spital cu nivel de competenţă superior, de regulă regional sau cel puţin cu nivel de competenţă II, potrivit legii.

Printre cei care a scris despre subiect se numără și Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, care a vorbit în direct la Euronews despre problemele din sistemul de sănătate din România.

El scoate în evidență că marea majoritate a populației nu cunoaște problemele sistemului, dar mai există o categorie: cei care nu vor să le cunoască.

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: "Hiba este că trăim cu capul îngropat în nisip, cei mai mulți dintre noi, care nu cunoaștem problemele sistemului medical, vedem doar episoade. Și un mic grup de interese care conduce acest sistem, marii baroni ai sistemului medical, care nu vor să schimbe nimic.

În jurul nostru, toată Europa se schimbă, toată lumea are probleme similare. Eu lucrez acum pe un proiect în Finlanda unde au creat regiuni și au mutat acolo toată asistența spitalicească și socială, pentru că municipalitățile nu mai făceau față. Toată populația europeană îmbătrânește, toată populația se îndreaptă către mari zone metropolitate, în caz că nu pleacă din țară.

Noi nu avem niciun fel de exemplu, pentru că cei care dirijează sistemul și politicienii care iau decizii habar nu au, nimeni nu citește, nu îi interesează. Trăim cu capul îngropat la noi și mulți nu vor să afle lucrurile astea, pentru că îi deranjează.

A fost un interviu zilele trecute cu președintele Colegiului Medicilor din România care și el a repetat această chestie: sunt prea multe paturi de spital per total. Suntem pe locul doi sau trei în Europa la paturi per capita, dar patul nu te face sănătos. E nevoie de oameni, de o mai bună organizare a sistemului. E nevoie de investiții în medicina primară, de o rețea de moașe și de asistenți medico-social, cadre medii, la nivel de localități mici din spațiul rural, care să nu aștepte să mergi tu la ei, să meargă ei (n. red. la cetățeni) și să aibă o evidență la zi a cazurilor din comuna lor. Să știe câte gravide, în ce lună sunt, câte cazuri sociale. Ori asta nu s-a dorit a se crea.

La noi se merge în continuare, fiecare primar vrea spitalul lui, iar reforma începută de ministrul Cseke Attila (n. red. ministrul Sănătății dec. 2009 – aug. 2011) în 2011 a fost parțial dată îndărăt.

Inclusiv cu lozinci populiste: se privatizează sănătatea, se dărâmă spitalul. Nu dărâma nimeni nimic. Urmau să se transforme în așezăminte mai modeste.

Iată, realitatea de la Urziceni: ei nu livrează nimic.

Există un sondaj care arată că 40% din populația unui județ trece pe la spitalele județene de urgență. Toate spitalele astea mai mititele nu tratează. Există excepții de medici buni, dar ei nu sunt asistați de sistem, sunt împiedicați de sistem să își facă meseria.

Mi se pare obscen ca ministrul Sănătății, care face parte din această categorie de baroni ai medicinei, să vină și să apeleze la umanitatea și empatia medicilor, care trebuie să facă chestia asta în pofida sistemului. Ministrul apelează la încălcarea regulilor. Ei au organizat un sistem prost și acum îi roagă pe medici să încalce regulile și să facă ceva cu bolnavii."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE