Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii folosesc tortura în Ucraina. Mărturiile terifiante ale foștilor prizonieri din Izium

Publicat de: Euronews

Recucerirea de către armata ucraineană a unor localități ocupate de ruși arată urmele atrocităților soldaților Moscovei. Când forțele ucrainene au recucerit orașul Izium, au descoperit sute de morminte. Militarii Kievului au găsit, de asemenea, mai multe camere de tortură folosite de ruși în timpul ocupației lor de șase luni.

Mikola Mosiakin este din Izium, este soldat ucrainean și a fost prizonierul armatei Rusiei. Acum se plimbă prin clinica medicală abandonată, arătând spre camerele în care spune că nu a fost tratat, ci torturat.

Mikola Mosiakin fost prizonier din Izium: M-au atîrnat aici, nu mai știu, cu cătușe. Eram spânzurat de cătușe. M-au bătut cu bastoanele. M-au lovit cu mâinile, m-au lovit, m-au ars cu țigări, au stins chibrituri pe mine. Am o cicatrice. Au tras focuri de armă și m-au obligat să dansez. Au tras la picioare. Mi-au spus ”dansează”, dar eu nu am dansat. Așa că m-au împușcat în picioare.

Pe baza relatărilor supraviețuitorilor și poliției, au fost descoperite 10 locuri de tortură din Izium. Acestea includ o școală, un complex rezidențial, chiar și o secție de poliție. Autoritățile spun că mai multe dintre cele 447 de cadavre scoase recent dintr-o groapă comună au urme de tortură – mâini legate și oase rupte.

Mikola Mosiakin, fost prizonier din Izium: Mi-au acoperit fața cu o cârpă și au turnat apă din ceainic peste ea. M-au electrocutat. M-au suspendat pe un scaun și mi-au pus un băț sub picioare. Mâinile mele au fost încătușate, iar cătușele legate de băț. Și mi-au legat fire electrice la degetele de la picioare. Mi-au pus electrozi pe urechi și m-au electrocutat.

Un alt locuitor din Izium, Andrei Koțar, a fost capturat de ruși la scurt timp după ce s-a alăturat armatei ucrainene. Și el a fost ținut în clinica transformată în închisoare. Soldații Moscovei l-au sufocat, folosind o mască contra gazelor, și l-au electrocutat în zona organelor genitale.

Andrei Koțar, fost prizonier al rușilor: Ei (soldații ruși) lovesc doar în zona rinichilor și a ficatului, mai puțin te lovesc direct în față. Și m-au lovit puternic pe spate. Dar au încercat să nu lase urme.

După izgonirea rușilor din Izium, autoritățile ucrainene au deschis o anchetă. Procurorul regiunii Harkov spune că în fiecare zi vin rude ale victimelor și povestesc cum famiile lor sau prietenii au fost torturați de soldați ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE