Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii atacă cu drone kamikaze orașul natal al lui Zelenski. Ripostă după ce ucrainenii au recucerit orașul Liman

Rusia a atacat cu drone kamikaze orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în vreme ce armata ucraineană a recucerit orașul Liman, din estul țării, un punct strategic în cadrul contraofensivei.

Armata rusă a pierdut controlul asupra orașului Liman care a fost folosit drept centru de transport și logistică. Este o lovitură pentru Kremlin care voia ca războiul să escaladeze după anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma referendumurilor ilegale organizate de separatiștii pro-ruși în aceste teritorii care aparțin de drept Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că forțele sale controlează în totalitate orașul Liman.

”De la ora 12:30, Liman a fost eliberat în totalitate. Mulțumesc tuturor militarilor și luptătorilor noștri”, a spus liderul de la Kiev într-un mesaj video.

Reprezentanții Armatei ruse nu au făcut declarații, duminică, despre pierderea orașului Liman, după ce cu o zi în urmă anunțaseră retragerea forțelor pentru a fi plasate în poziții mai favorabile.

Armata britanică a catalogat recucerirea orașului Liman despre o ”eșec politic semnificativ” pentru Moscova. Acest lucru deschide calea trupelor ucrainene pentru a înainta în teritoriul ocupat de Rusia.

Între timp, în sudul Ucrainei, Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, a fost atacat cu drone kamizake de către ruși. Două etaje din clădirea unei școli au fost distruse, a precizat Valentin Reznichenko, guvernatorul regiunii ucrainene Dnipropetrovsk, conform AP.

În ultimele săptămâni, Rusia a început să folosească drone kamizake de fabricație iraniană pe frontul din Ucraina. În sudul țării, Forțele aeriene ucrainene au raportat că au doborât duminică cinci drone iraniene, iar alte două au fost distruse de sistemele antiaeriene.

Potrivit autorităților ucrainene, militarii ruși au atacat orașul Zaporojie, în vreme ce forțele ucrainene au lovit mai multe posturi de comandă rusești, depozite de muniție și două baterii antiaeriene S-300.

Între timp, Ucraina a depus oficial cererea de aderare la NATO, un demers ce beneficiază de sprijinul a nouă țări din Europa Centrală și de Est, membre ale Alianței, care se tem că ostilitățile declanșate de Rusia l-ar putea viza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE