Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, un nou plan de destabilizare a Republicii Moldova. Moscova urmărește compromiterea alegerilor prezidențiale din 2024

Federația Rusă a pregătit un plan detaliat de compromitere a alegerilor prezideniale din Republica Moldova, dar și a referendumului privind integrarea europeană, programate pentru acest an.

Detalii din planurile Moscovei au fost făcute publice de Serviciul moldovean pentru Informații și Securitate. În următoarele luni, la Chișinău ar putea fi organizate ample proteste antiguvernamentale, finanțate de la Moscova.

De asemenea, sunt programate mișcări violente de destabilizare, inclusiv acțiuni separatiste în autonomia găgăuză.

Rusia vrea Republica Moldova în sfera de influență a sa

Rusia urmărește readucerea Republicii Moldova în sfera ei de influență și finanțează acțiuni care ar permite instalarea la conducerea principalilor instituții de stat a unor persoane care să-i servească interesele, susține directorul serviciului de informații.

”Obiectivul vizează atacarea și subminarea șanselor candidaților pro-europeni, paralel cu lansarea unui candidat controlat direct de regimul de la Kremlin sau cu viziuni anti-ruse moderate. O altă direcție este amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova, în special în Găgăuzia.”, a declarat Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Cele mai violente atacuri hibrid vor fi în preajma alegerilor prezidențiale din acest an și a celor Parlamentare de anul viitor. Vor fi promovate mesaje de ură împotriva autorităților centrale, dar și de ură interetnică, avertizează autoritățile de la Chișinău .

”Protestele vor continua să fie instrumentul utilizat pentru slăbirea încrederii în instituțiile democratice. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente de creare a haosului și destabilizărilor în masă, prin cooptarea unor persoane dispuse pentru confruntări agresive cu forțele de ordine.”, a mai spus acesta.

Pentru a-și atinge obiectivele, Moscova finanțează formațiuni politice, insituții media, dar și rețele de analiști de la Chișinău. Din rețeaua Moscovei fac parte și organizații criminale, a avertizat șeful Serviciului de Informații și Securitate.

Pentru finanțarea acțiunilor de destabilizare, Rusia trimite la Chișinău sume imense de bani în numerar, dar și carduri bancare emise în alte țări, spune Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE