Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu: ”Nu avem nimic împotriva ruşilor, ci împotriva tancurilor ruseşti. Vrem doar ca Rusia să respecte Republica Moldova”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că țara pe care o conduce nu ”se rupe” de Rusia, ci de ”Rusia agresivă” și vrea ca Moscova ”să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor”.

Președintele Republicii Moldova a subliniat că oficialii de la Chișinău nu au ”nimic împotriva rușilor, ci împotriva tancurilor rusești”, potrivit portalului NewsMaker, citat de Agerpres. De asemenea, Maia Sandu a precizat că își dorește să vadă o Rusie ”paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, pentru a putea construi ”relaţii bune” cu această ţară.

”Vreau să fie foarte clar, nu avem nimic împotriva ruşilor, ci împotriva tancurilor ruseşti. Nu avem ceva împotriva lor, vrem doar ca Federaţia Rusă, ca şi alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova. Suntem o ţară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democraţie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează", a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii "Cabinetul din umbră" de la Jurnal TV, conform sursei citate.

Maia Sandu, despre tensiunile din Transnistria. ”Propaganda rusă şi-a obţinut efectul şi a răspândit această sperietoare”

Cât despre denunțarea mai multor acorduri în cadrul CSI, Maia Sandu a explicat că ”aceste acorduri sunt examinate prin prisma interesului cetăţenilor” Republicii Moldova.

”Anumite acorduri care nu sunt în interesul Republicii Moldova sunt întrerupte, altele, dacă mai reprezintă nişte beneficii, nu. În toate acţiunile pe care le facem, pornim de la interesul cetăţenilor”, a menționat ea.

Întrebată despre Congresul așa zișilor ”deputați” convocat miercuri la Tiraspol, Maia Sandu a afirmat că liderii transnistreni au recurs la acest demers pentru a cere bani Rusiei și organizațiilor internaționale, iar propaganda rusă a amplificat acest eveniment pentru a răspândi panică în rândul societății.

”Le transmit cetăţenilor că sunt în siguranţă. Suntem cu toţii în siguranţă, pentru că Ucraina este scutul nostru. Chiar dacă acum Ucraina nu are parte de toate ajutoarele de care ar avea nevoie, aceste ajutoare vor veni. Regimul de la Tiraspol a cerut nişte bani. Am văzut că s-a adresat Moscovei şi altor entităţi, organizaţii internaţionale, dar propaganda rusă şi-a obţinut efectul şi a răspândit această sperietoare", a afirmat preşedinta Republicii Moldova, conform sursei citate.

"Asta va încerca să facă Kremlinul şi de acum încolo, mai ales că avem un an electoral, să-i sperie pe moldoveni. Kremlinul ne vrea speriaţi, fără caracter, conduşi de oameni corupţi, cu care să se înţeleagă, pentru a-şi promova interesele. Noi nu le putem permite să facă acest lucru, trebuie să ţinem la pacea noastră, iar pacea noastră depinde de unitatea noastră şi de capacitatea noastră de a nu ne lăsa minţiţi, speriaţi", a spus Maia Sandu.

Așa zisul Congres al ”deputaţilor de toate nivelurile” din Transnistria a adoptat o rezoluție prin care Tiraspolul a cerut ”Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei de a proteja Transnistria în faţa presiunii tot mai mari din partea Chişinăului”.

Cu toate acestea, în timpul discursului susținut joi către națiune, preşedintele rus Vladimir Putin nu a făcut nicio referire la regiunea transnistreană.

Republica Moldova este în siguranţă atât timp cât Ucraina rezistă în faţa invaziei ruse, a declarat Maia Sandu, revenită recent de la Tirana, unde a avut loc summit-ul Ucraina-Europa de Sud-Est şi unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE