Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a continuat să lanseze bombe asupra Ucrainei. Statul Major al Forțelor Armate a raportat explozii în Herson, Zaporojie sau Dnepropetrovsk. De cealaltă parte, puterea instalată forțat de Rusia în peninsula Crimeea a anunțat despre un atac cu drone care ar fi vizat și o centrală electrică. Kievul nu a comentat această acuzație. Între timp, Parlamentul European va vota miercuri pentru recunoașterea Rusiei drept stat care sponsorizează terorismul.

Autoritățile autoproclamate din peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia, susțin că au respins două atacuri cu drone în peninsulă - unul dintre acestea ar fi vizat o centrală electrică. Crimeea a fost anexată forțat în 2014, iar guvernul de la Kiev a promis să revendice teritoriul.

Apariția unor informații de tip „fake news”

Guvernatorul instalat în Rusia, Mihail Razvozhaev, a declarat că forțele de apărare antiaeriană din peninsulă au doborât două drone. Nicio clădire civilă nu a fost afectată, a precizat  Razvozhaev, care a făcut și un îndemn la calm. Așa-zisele autorități instalate de Rusia în Crimeea resping și rapoartele care arată că locuitorii peninsulei sunt evacuați, calificând informația drept un „fake news”. 

„Dragi locuitori ai Crimeii, ghidați-vă doar după surse oficiale de informații verificate. În ceea ce privește chestiunile legate de mobilizare, evacuare - aveți încredere doar în informațiile care vin de la mine personal. Sunt la datorie non-stop. Crimeenii nu sunt niciodată mințiți. Vă vom informa în timp util și în mod onest despre orice situație, chiar și cea mai dificilă și neplăcută,” a declarat Serghei Aksionov, prim-ministrul Autoproclamatei Republici Crimeea.

Între timp, ucrainenii au anunțat evacuarea locuitorilor din regiunile Herson și Nikolaev. Autoritățile organizează convoaie umanitare de frica unei ierni complicate în aceste zone. Kievul se așteaptă la întreruperi de căldură și apă provocate de bombardamentele rusești. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene și un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE