Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost ministru al Apărării din Republica Moldova: „Am fost avertizat încă din luna august că Rusia pregătește o lovitură de stat”

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a avertizat că Rusia vrea să provoace o lovitură de stat la Chișinău pentru a instaura un Guvern marionetă, iar mai mulți militari mercenari „ar încerca să construiască o forță în Transnistria sau în chiar în Republica Moldova pentru a ataca Ucraina atunci când va fi nevoie”.

În interviul acordat Euronews România, Anatol Șalaru a avertizat despre posibila lovitură de stat pusă la cale de Moscova, încă de la începutul războiului din Ucraina.

„Cu părere de rău, autoritățile statului nu au luat la timp măsurile necesare.

Astăzi, deși este tardiv, este bine că s-a trecut la acțiuni. Este foarte real acest scenariu, este foarte reală această amenințare și este foarte reală această încercare a Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova și de a instaura un Guvern marionetă al Moscovei”, a declarat fost ministru moldovean al Apărării.

Șalaru a precizat că Ucraina a stopat „debarcarea Rusiei în zona Odessa, a recucerit Hersonul și astăzi Rusia nu are capacitatea militară să facă o incursiune până în Republica Moldova, dar încearcă pe diferite căi”.

Este știut că de la începerea lunii martie sau chiar de săptămâna viitoare vor demara acțiunile de protest în Chișinău, cu ajutorul celor din Transnistria, cu ajutorul extremiștilor din autonomia găgăuză, coloana a cincea, și cu specialiști militari din diferite țări care vor veni sau deja au ajuns în Republica Moldova.

Atât Muntenegru, cât și Serbia le-a dat cetățenie multor mercenari ruși care activează în mai multe țări din Europa și au participat la destabilizarea situației în mai multe țări. Au făcut mai multe încercări.

Pentru Rusia este foarte important să-și construiască acest cap de pod în această parte de Europă, fiindcă ar bloca căile de acces spre Ucraina și ar deschide căile aeriene pentru a veni în Republica Moldova și mai mulți militari mercenari care ar încerca să construiască o forță în Transnistria sau în chiar în Republica Moldova pentru a ataca Ucraina atunci când va fi nevoie.

Este o situație foarte neplăcută și este o situație foarte periculoasă”, a precizat fostul ministru.

Anatol Șalaru: „Vor să pună presiune pe Maia Sandu și pe Guvern și demisioneze”

Anatol Șalaru a amintit că a efectuat mai multe vizite la Kiev și a primit avertismente încă de anul trecut despre planurile Moscovei de a destabiliza Republica Moldova, însă a oficialii de la Chișinău „au fost ori paralizați de frică, ori au avut speranța că dacă noi nu întreprindem nimic, nici Rusia nu va întreprinde nimic împotriva noastră”.

„Eu am făcut mai multe vizite la Kiev și am fost avertizat încă din luna august că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova. Vor începe în toamnă și dacă a eșuat în această toamnă să destabilizeze situația și să pună presiune pe Maia Sandu și pe Guvern și demisioneze.

Ei vor relua în primăvară. Acest lucru era cunoscut de autoritățile Republicii Moldova, doar că nu au întreprins niciun fel de măsuri, fiindcă au fost ori paralizați de frică, ori au avut speranța că dacă noi nu întreprindem nimic, nici Rusia nu va întreprinde nimic împotriva noastră”, a mai spus fostul ministru.

Anatol Șalaru: „Rușii vor să blocheze mai multe orașe din Moldova”

De asemenea, Șalaru a evidențiat că Republica Moldova făcea parte din „scenarii încă din 2014”, când republica autonomă Găgăuzia „a organizat două referendumuri de ieșire din componența Republicii Moldova în caz dacă își schimbă statului și de aderare la Uniunea Vamală Rusia- Belarus și 98% au votat pentru”.

„Atunci au fost pregătiți în jur de 100 de luptători în Rusia din Găgăuzia, autoritățile știau de acest lucru. Astăzi ce planifică.

Maia Sandu a spus foarte corect. Să ocupe anumite instituții de stat. (...) Sunt câteva mii de militari în Transnistria, sunt câteva câteva sute în Găgăuzia și sunt pregătiți cu nuclee în Bălți, în Chișinău și în alte localități din Moldova. (...)

Ei se bazează pe proteste de masă. Când vor ieși, vor să aducă sute de mii de oameni în centrul Chișinăului, să paralizeze orașul, să se folosească de această debandadă, de acest haos, și să pună mân ape instituțiile de putere din Chișinău, președinție, Guvern, Parlament.

După această, să declanșeze în Republica Moldova valuri de proteste pentru că ei estimează și își doresc să organizeze nu doar în Chișinău, vor să blocheze mai multe orașe din Moldova: Bălți, să blocheze Cahul orașele din apropierea Chișinăului, Orheiul pentru a destabiliza situația din întreaga Republică Moldova și pentru a pune presiune pe guvernare să demisioneze. Dar factorul surpriză deja a eșuat, nu mai există.

Autoritățile noastre primesc ajutor din Ucraina, din România, din UE, iar Ucraina este cea mai bine informată”, a explicat el.

Fostul ministru și-a exprimat speranța că prin adoptarea noii legislații „separatiștii pot fi arestați, băgați la pușcărie și deportați”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE