Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un deputat PAS explică schimbarea Executivului de la Chișinău: Anumite disensiuni și contestări din interior au afectat capacitatea Guvernului de a lua decizii

Deputatul PAS Dan Perciun a explicat rațiunile care au stat la baza schimbării Guvernului de la Chișinău. Printre acestea se numără inflația, războiul din Ucraina, fluxul de refugiați, comunicarea publică slabă, dar și o serie de disensiuni și contestări în interiorul Executivului condus de Natalia Gavrilița, care au afectat capacitatea acestuia de a lua decizii eficient.

Un Guvern numit pe fundalul unor așteptări mari

"Mulți se întreabă de ce este necesară schimbarea Guvernului. Nu există un răspuns univoc, e vorba și de provocări legate de securitate și de erodarea capitalului politic și de dinamica în echipă și de răspunsul la așteptările, cel puțin, ale unei părți a electoratului.

Guvernul Gavrilița s-a confruntat cu o serie de provocări majore care au complicat mult actul guvernării și într-un final au furnizat argumentele necesare pe interior pentru a determina o schimbare, în pofida multiplelor reușite și a gestionării mai mult decât onorabile a crizelor externe care s-au abătut peste noi în ultimii 2-3 ani", spune deputatul PAS.

Potrivit acestuia, Executivul, numit pe fundalul unor așteptări mari din partea cetățenilor și a partidului PAS, a vrut să facă reforme accelerate, care, și în condiții politice firești, ar fi fost dificile.

"Să răspunzi acestor așteptări ar fi fost o misiune imposibilă și în condiții "normale", nemaivorbind de circumstanțele din ultimii 2 ani. Creșterea prețurilor, generată în mare parte de factori în afara controlului guvernului, războiul, influxul de refugiați și șantajul energetic au complicat și mai mult această misiune", explică acesta.

Divergențe în creștere

Un alt motiv este moștenirea administrativă a Republicii Moldova. Deputatul arată că unei administrații epuizate de așa-zise reforme, care au debilitat sectorul public, făcându-l "inert și neatractiv", i s-au adăugat "lipsa de experiență în sector a anumitor colegi", care a încetinit lucrurile în anumite domenii.

Dan Perciun mai invocă și contestările din interiorul Guvernului, care au fragilizat capacitatea acestuia de a acționa eficient. Potrivit acestuia, "anumite disensiuni și contestări pe interior au afectat și ele capacitatea Guvernului de a lua decizii eficient, mecanismele de coordonare între cele 3 instituții cheie nefiind perfecte. Odată cu trecerea timpului, divergențele au crescut".

Oficialul de la Chișinău spune că dincolo de atacurile permanente asupra Guvernului și interferențele, și presiunile Rusiei, comunicarea deficitară a Executivului a amplificat nemulțumirile moldovenilor.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a dat demisia. Aceasta a ocupat funcția de premier al Republicii Moldova începând din august 2021. Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean, consilier prezidențial și fost ministru de Interne, pentru a forma un nou guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE