Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Dorin Recean, propunerea de premier al Republicii Moldova, după ce Natalia Gavrilița a demisionat

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a dat demisia. Natalia Gavrilița a ocupat funcția de premier al Republicii Moldova din data de 6 august 2021. Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean, consilier prezidențial și fost ministru de Interne, pentru a forma un nou guvern.

10/02/2023 , 15:57

Dorin Recean, premierul desemnat pentru a forma un nou guvern

Dorin Recean a fost desemnat de președintele Maia Sandu pentru a forma un nou guvern, după demisia Nataliei Gavrilița.

„L-am desemnat pe Dorin Recean candidat la funcția de premier după ce am avut consultări cu partidele parlamentare. Reprezentanții partidului PAS m-au asigurat că îl susțin pe Dorin Recean”, a transmis Maia Sandu.

„În această perioadă trecem printr-o criză energetică majoră. Noul guvern va trebui să-și concentreze eforturile pentru revigorarea și dezvoltarea economică, să impulsionăm creșterea economică, să atragem cât mai multe investiții străine de calitate

Noul guvern va trebui să continue și să accelereze curățarea justiției, de a mări viteza de curățare a țării de corupție și nedreptate”, a mai spus Maia Sandu.

Dorin Recean este consiler al președintelui Republica Moldova, în domeniul apărării și securității naționale și a fost ministru de Interne, în perioada iulie 2012 - februare 2015.

Anunţul demisiei guvernului de la Chişinău intervine după o şedinţă la Preşedinţie, potrivit Unimedia, citată de Agerpres.

10/02/2023 , 13:27

Mesajul președintei Maia Sandu, după ce Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia

„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată.

Avem stabilitate, pace și dezvoltare - acolo unde alții doreau război și faliment.

Mulțumim mult, Natalia! Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a transmis Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, pe Facebook.

Declarația Nataliei Gavrilița

„Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui guvern anunț demisia mea din această funcție. Am preluat guvernarea cu un mandat anti-corupție, pro-dezvoltare și pro-european, într-o perioadă în care schemele de corupție acaparaseră toate instituțiile, iar oligarhii se simțeau de neînvins.

Am fost imediat puși în fața șantajului energetic, iar cei care au făcut asta au sperat că noi vom ceda presiunilor. Miza inamicilor țării noastre a fost că vom proceda la fel ca guvernările precedente, care au cedat active strategice, care au trădat interesul național în schimbul unor beneficii de scurtă durată.

Nimeni nu și-a imaginat în 2021 că guvernarea PAS va trebui să gestioneze atât de multe crize generate de războiul masiv al Rusiei împotriva Ucrainei. În paralel cu asta, am lucrat ca să îndeplinim cât mai rapid programul de guvernare, știind cât de înalte au fost așteptările dumneavoastră, să contribuim la dezvoltarea țării, la integrarea europeană, la creșterea economică, la dezvoltarea infrastructurii, la reformarea educației, justiției și a administrării bunului public. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă de oameni constructivi, orientați pe dezvoltare, cu expertiză în domeniul economiei și al investițiilor.

Dragi prieteni, Republica Moldova intră într-o fază nouă, în care prioritatea țării este securitatea, securitatea energetică, cibernetică, economică și socială.

În aceste 18 luni de mandat, am guvernat în regim de criză continuă. Criza gazelor am depășit-o, asigurându-ne că fiecare familie are acces la compensații, la căldură și energie electrică. Am reușit și am accelerat darea în exploatare a gazoductului Iași-Chișinău, finalizarea căruia a fost întârziată intenționat de guvernul anterior.

Am reușit să facem primele achiziții de gaze din surse alternative. Am gestionat criza de securitate provocată de atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei. Am menținut stabilitatea, calmul și pacea în Republica Moldova, în pofida agenților destabilizării care s-au activizat în interiorul țării. Am știut să păstrăm calmul în regiunea transnistreană.

Am reușit să fim în dialog constant și permanent cu partenerii strategici ai Moldovei: România, UE și SUA. Am gestionat criza refugiaților și am câștigat simpatia întregii lumi prin mobilizarea exemplară a societății noastre în fața tragediei poporului ucrainean.

În pofida acestor provocări permanente am reușit să implementăm planul de reforme, pe care ni l-am asumat în perioada electorală. Sunt mândră că împreună cu colegii din Guvern am accelerat proiectele de infrastructură, care băteau pasul pe loc, din cauza corupției și incompetenței. Drumuri, poduri și alte construcții, care au stagnat ani la rândul, au fost date în exploatare în acest an.

Am făcut pași hotărâți pentru asigurarea independenței energetice a țării. Am lansat mai multe programe, care facilitează producerea energiei din surse alternative. Am pornit construcția conexiunii electrice cu România. Am atras investiții majore în spitale, școli și grădinițe, în modernizarea economiei. Am fost alături de agricultori și am crescut semnificativ volumul fondurilor de subvenționare în acest domeniu.

Am facilitat accesul producătorilor noștri la noi piețe de desfacere. Am ajutat pe toate căile întreprinderile mici și mijlocii, am implementat măsuri concrete și eficiente pentru susținerea tinerilor și femeilor care se lansează în afaceri.

Am reformat organizațiile pentru dezvoltarea antreprenoriatului, am majorat de aproape trei ori fondul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și am alocat peste un miliard de lei pentru garantarea creditelor de care au beneficiat sute de companii. Am compensat parțial creșterea tarifului de gaze naturale pentru agenții economici, am redus cota TVA pentru sectorul HoReCa pe timp de criză, am compensat agricultorilor acciza pentru motorină și am venit cu o politică fiscală pentru stimularea investițiilor și protejarea locurilor de muncă.

Cel mai important, am reușit să obținem statutul de țară candidată la aderarea Uniunii Europene.

Efectele acestei realizări deja se fac simțite în economia națională.

Stimați cetățeni, întreaga lume trece printr-o perioadă dificilă. Am avut onoarea să fiu prim-ministră a acestei țări și voi rămâne în slujba poporului meu, alături de echipa de oameni care v-a câștigat încrederea. Eu cred în Moldova, cred în dumneavoastră, oamenii acestei țări. Cred că o să trecem cu bine peste încercările acestor vremuri și vom reuși tot ce ne propunem. Plec de la conducerea Guvernului cu sentimentul datoriei împlinite și cu inima împăcată. Vă îndemn să rămânem uniți și solidari și să transformăm Moldova într-o țară de care noi și copiii noștri să fim mândri, o țară europeană cu o democrație și valori de neclintit, cu economie puternică, infrastructură dezvoltată, o țară în care drepturile și libertățile fiecărui cetățean să fie respectate. Vă mulțumesc foarte mult!”, a spus Natalia Gavrilița, într-o declarație de presă susținută vineri.

Fost ministru al finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu (8 iunie-14 noiembrie 2019), Natalia Gavriliţă fusese propusă de două ori în februarie 2021 pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Republicii Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE