Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kiev, detalii despre planul Moscovei pentru Chișinău. Oficial de la Kiev: militari ceceni ar putea să ajungă în Republica Moldova

Federația Rusă ar putea să trimită în Republica Moldova grupuri de ceceni care să destabilizeze situația din țară. Avertismentul vine de la secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. Declarațiile oficialului de la Kiev au fost făcute în timpul unei intervenții TV, potrivit Unian. 

Structurile de securitate din Ucraina monitorizează, în prezent, un grup de militari ceceni care au participat anul trecut la invadarea țării, a menționat Alexei Danilov. Potrivit lui, acum acești militanți ceceni fac parte din grupul de salvatori trimis de Rusia în Turcia, iar de acolo ar putea să ajungă la Chișinău.

Oficialul de la Kiev susține că scopul Rusiei este să organizeze o lovitură de stat în Republica Moldova și să creeze un nou focar de conflict care să distragă atenția de la Ucraina. Secretarul Consiliului de Securitate de la Kiev a mai spus că, în prezent, autoritățile moldovene întreprind măsuri pentru consolidarea blocului de apărare al țării.

Vineri, Guvernul Republici Moldova și-a anunțat demisia, iar noul premier desemnat, Dorin Recean, a menționat că unul dintre obiectivele noului cabinet va fi întărirea securității statului. 

Dorin Recean, premierul desemnat al Republicii Moldova: Trebuie să conștientizăm că de la al Doilea Război Mondial încoace suntem în cel mai înalt risc de provocări. Prin urmare, avem nevoie să consolidăm sectorul de securitate, în așa fel încât toată lumea să se simtă în siguranță.

Rusia își continuă atacurile la adresa R. Moldova și insistă că țara se transformă rapid într-o “a doua Ucraină”

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, a acuzat autoritățile de la Chișinău că promovează o politică de “glorificare a nazismului”. 

Maria Zaharova: Procesul de transformare a Moldovei, o țară suverană, cu propriile tradiții, cu obiectivele și sarcinile proprii, într-o nouă Ucraină nu că doar continuă, dar prinde viteză. În presa moldovenească se discută în mod deschis despre utilitatea păstrării monumentelor sovietice. Continuă politica de glorificare a colaboratorilor naziști.

Acestea nu sunt primele acuzații ale Moscovei la adresa Chișinăului. Declarații similare a făcut, la începutul lunii februarie, și Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Chișinăul a respins categoric acuzațiile pe care le-a calificat drept “parte a retoricii amenințătoare a diplomației ruse”.

Acum câteva zile, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că structurile de securitate de la Kiev au interceptat un plan al Rusiei de a destabiliza Republica Moldova și de a schimba conducerea de la Chișinău.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Recent, am discutat cu președintele Republicii Moldova. Am informat-o pe doamna Sandu că serviciile noastre secrete au interceptat un plan al Rusiei de a schimba situația politică din Republica Moldova. Acest document arată cine, când și cum va fi distrusă Republica Moldova, cum va fi distrusă democrația Republicii Moldova, cum va fi luat controlul asupra acestei țări.

Serviciul de Securitate de la Chișinău a confirmat că a fost informat de Ucraina și a notat că au fost luate măsurile necesare pentru contracararea acțiunilor subversive ale Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE