Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar fi încercat de "mii" de ori să saboteze căile ferate europene, spune ministrul ceh al Transporturilor

Rusia a făcut "mii" de încercări pentru a se infiltra în reţele feroviare europene, cu scopul de a destabiliza Uniunea Europeană și de a sabota o infrastructură vitală, a declarat ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka pentru Financial Times, scrie Agerpres.

Potrivit Kupka, campania de hacking, demarată de la începutul războiului, a inclus atacuri asupra sistemelor de semnalizare şi reţelelor operatorului feroviar naţional din Cehia, Ceské dráhy. Atacurile anterioare au întrerupt funcţionarea sistemului de eliberare de bilete şi au provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor grave accidente ca urmare a interferenţelor asupra sistemului de semnalizare.

"Cu siguranţă este un punct dificil dar sunt foarte mulţumit pentru că am putut proteja toate sistemele de un atac care să aibă succes", a spus Kupka.

Încercările Rusiei de a destabiliza Europa

Încercările Rusiei de a destabiliza infrastructura energetică din Europa sunt bine documentate, însă s-a discutat mai puţin despre amestecul în reţelele de transport.

În luna martie 2023, Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a lansat un avertisment cu privire la ameninţările ruseşti la adresa transporturilor, raportând atacuri cibernetice majore ale "unor grupuri de hackeri pro-ruşi" asupra companiilor feroviare din Letonia, Lituania, România şi Estonia.

La rândul său, Agenţia pentru securitate cibernetică din Cehia, NUKIB, a avertizat şi ea asupra înmulţirii atacurilor cibernetice în ultimii ani, în special în domeniile energie şi transporturi. Operatorul feroviar ceh Ceské dráhy a informat şi el că a constatat "un număr în creştere de atacuri cibernetice asupra infrastructurii digitale" şi a precizat că îşi întăreşte în mod constant securitatea cibernetică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE