Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți bogați ai lumii vor buncăre de lux. Cum arată sanctuarele de lux care pornesc de la cel puțin 7 milioane de euro

"Angoasa existențială" legată de amenințarea unui conflict global a determinat un număr tot mai mare de persoane să investească în buncăre pentru apocalipsă.

Este un buncăr de lux o investiție bună de cel puțin 7 milioane de euro, având în vedere contextul geopolitic actual în 2024? Cei foarte bogați par să creadă că da.

Oppidum Bunkers, o companie de dezvoltare de buncăre de lux cu sediul în Elveția, spune că în ultimele luni a existat o "creștere constantă" a numărului de cereri de informații despre produsele sale.

Clienții lor sunt inspirați mai mult de cultura pop decât de politică, după ce au văzut fotografii ale buncărului hawaiian deținut de Mark Zuckerberg de la Facebook sau au vizionat recentul film Netflix "Leave the World Behind".

Buncărele de lux pornesc cu prețuri de la 7,5 milioane de euro

Clienții Oppidum au posibilitatea de a alege dintre diverse modele de "lux minimalist" pentru buncărele lor sau de a-și crea propriile modele. În cadrul fiecărui spațiu poate fi un amestec de locuințe cu săli de sport, piscine, biblioteci, chiar și o galerie de artă.

Cel mai accesibil buncăr al companiei, la 7,5 milioane de euro, este un loft de 290 de metri pătrați cu două dormitoare și trei băi, ascuns la doi metri sub pământ.

Scopul companiei este de a crea un "sanctuar pe măsură" pentru clienții săi.

"Clienții noștri se pot proteja împotriva riscurilor și pot oferi liniște sufletească familiilor lor fără a-și compromite stilul de viață", a declarat Tom Grmela, șeful departamentului de comunicare al Oppidum Bunkers.

Deși clienții Oppidum nu sunt preocupați de geopolitică, noul director al Asociației orașelor și municipalităților din Germania se pare că este.

André Berghegger a declarat pentru conglomeratul media Funke că există o "nevoie urgentă" de a renova cele 600 de buncăre rămase în Germania din perioada Războiului Rece, în urma unui conflict geopolitic mai larg.

El a menționat în special că nivelul de amenințare a fost influențat de războiul Rusiei din Ucraina. În martie, președintele rus Vladimir Putin a avertizat, de asemenea, că un conflict direct între țara sa și NATO a fost la un pas de cel de-al treilea război mondial.

Cum să ne pregătim, așadar, pentru o revărsare geopolitică majoră? Experții europeni spun că există modalități mai bune decât construirea unui buncăr, de lux sau nu, potrivit Euronews Next.

"Angoasa existențială" într-o nouă eră nucleară

Rafael Loss, membru al Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat pentru Euronews Next că această creștere a cererii de buncăre îi amintește de primele zile ale Războiului Rece.

"Primii ani ai erei nucleare au adus multă imaginație pentru mulți oameni", a spus Loss, menționând campania "rață și adăpost", care îi învăța pe copii în școli cum să supraviețuiască unei explozii nucleare.

Multe țări din Europa au răspuns la Războiul Rece prin construirea de buncăre.

Numai în Elveția, există aproape nouă milioane de spații de adăpost în aproximativ 365.000 de adăposturi private și publice care au fost construite începând cu anii 1960, în perioada Războiului Rece.

Războiul Rece, care a durat aproximativ din anii '50 până la începutul anilor '90, s-a axat pe bomba atomică și pe eventuala descurajare a utilizării acesteia ca armă de război, a declarat Loss.

Dar acum intrăm într-o nouă "eră nucleară", a spus el, care este destul de diferită, deoarece există mai multe "state nucleare", cu SUA, China și Rusia dominând ierarhia nucleară și alte câteva țări cu un "număr nespecificat de mijloace de descurajare".

În acest context, Loss a spus că există o nouă întorsătură pentru motivul pentru care oamenii ar putea recurge la buncăre.

Oamenii din anii 2020 sunt acum obișnuiți să stea acasă din cauza așa-numitelor "amenințări invizibile", la adresa sănătății și siguranței lor, mai întâi cu pandemia COVID-19 și acum cu actualul context geopolitic, a continuat Loss.

"Cred că precipitațiile radioactive nu sunt prea diferite de virusul [COVID-19], în sensul că sunt invizibile și au repercusiuni serioase asupra sănătății... și un fel de mentalitate de pregătire pentru buncăre apare dintr-o astfel de situație", a spus Loss.

Ce se întâmplă cu războiul Ucraina-Rusia

În decembrie, Comisia Europeană a adoptat cu chiu cu vai un proiect de lege privind ajutorul UE în valoare de 50 de miliarde de euro, după un veto inițial din partea Ungariei și, în urmă cu doar două săptămâni, Consiliul European a acordat Ucrainei o sumă suplimentară de 5 miliarde de euro prin intermediul Facilității europene pentru pace pentru efortul de război.

Rapoartele din mass-media sugerează că există în prezent discordie cu privire la ceea ce se va face cu alte 4,4 miliarde de euro din activele rusești înghețate care ar putea fi, de asemenea, trimise Ucrainei.

În cele din urmă, ambii spun că un conflict cu NATO nu este neapărat în interesul lui Putin.

"Nu cred că nimeni dintre cei implicați în acest conflict nu are interesul de a escalada la acest nivel", a spus Loss, referindu-se la folosirea armelor nucleare.

Dar, dacă nu există o descurajare din partea politicienilor europeni împotriva unui viitor conflict Rusia-NATO, Bond a spus că un buncăr ar putea deveni în cele din urmă o investiție bună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE