Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea singurei supraviețuitoare a revoltei evreilor din ghetoul Varșoviei în timpul Holocaustului: ”Cei șase frați ai mei au murit, părinții mei au murit”

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la Revolta evreilor din ghetoul Varșoviei, unul dintre cele mai puternice acte de rezistență din timpul Holocaustului. Cu această ocazie, muzeul POLIN din Polonia a organizat o expoziție cu fotografii făcute în timpul sângeroasei revolte. Expoziția a fost văzută și de singura supraviețuitoare a evenimentelor din 1943 care este încă în viață. Krystyna Budnicka a oferit un interviu jurnaliștilor de la Euronews.

Krystyna Budnicka era un copil când s-a mutat în ghetoul Varșoviei împreună cu părinții și cei șase frați ai săi. Când a izbucnit revolta, ea avea 10 ani. Krystyna a trăit opt luni ascunsă într-un buncăr și în canalizare.

Krystyna Budnicka, supraviețuitoare a revoltei din ghetoul Varșoviei: ”Se știa bine despre ororile războiului, oamenii dispăruți, deportări, foamete, boli. S-a început cu ascunderea obiectelor, iar apoi s-a terminat cu ascunderea oamenilor. A fost construit un buncăr încă din 1943, un fel de groapă, iar pământul s-a încins foarte tare, s-a făcut roșu [n.r. când naziștii au dat foc ghetoului]. M-am simțit de parcă eram într-un cuptor de pâine. Am căutat să scăpăm în canale, era mai rece acolo. Până când nu s-au răcit pereții, a fost groaznic. Numai că mai târziu ne-a lovit foamea, a trebuit să fugim pentru că nu mai aveam ce mânca, ne arseseră proviziile.”

Revolta s-a soldat cu 50.000 de morți

Evreii din Varșovia s-au revoltat înainte să înceapă ultima fază a deportărilor. Mii de oameni neînarmați și slăbiți din cauza condițiilor crude din ghetou au rezistat patru săptămâni în fața armatei naziste. Revolta s-a soldat cu 50.000 de morți.

Krystyna Budnicka, supraviețuitoare a revoltei din ghetoul Varșoviei: ”Nu erau sorți de izbândă, pentru că împotriva tancurilor s-a ridicat o mână de băieți și fete cu pumnii goii, așa că dacă au murit, au murit cu onoare. Cei șase frați ai mei au murit, părinții mei au murit. Nu a rămas nimeni în viață, am rămas singură.”

Cu ocazia acestei comemorări, Muzeul POLIN a expus fotografii făcute în timpul revoltei.

Marta Dziewulska, purtător de cuvânt Muzeul POLIN din Varșovia: ”Acesta este un negativ, singurul din lume, de la Revolta din ghetoul Varșoviei, din interiorul ghetoului. Deci este absolut diferit unghiul din care sunt văzuți acei oameni și evenimentul, ce se întâmpla în interiorul ghetoului. Așa că avem parte de o situație unică, un pompier polonez, riscându-și viața, face fotografii ale masacrului, ale tragediei care se întâmplă în timpul revoltei din ghetoul Varșoviei.”

Krystyna Budnicka, supraviețuitoare a revoltei din ghetoul Varșoviei: ”Pentru ca nimeni să nu se simtă înstrăinat, inferior, inutil, străin. Pentru ca toată lumea să se simtă acasă. Și pentru ca toată lumea să fie respectată.”

Magdalena Chodownik, jurnalist Euronews Polonia: ”Cândva, aici a fost un ghetou evreiesc. Acum, aici este un cartier popular, plin de cafenele. Dar evenimentele care au avut loc în Al Doilea Război Mondial nu au fost date uitării datorită unor voci precum cea a Krystynei Budnicka, care va răsuna din nou în întreaga lume. Și va striga din nou „Niciodată”.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE